Foto: F64
Četri Krustpils novada Spuņģēnu iedzīvotāji, kuri piektdien tika evakuēti no savām mājām blakus notikušās slāpekļskābes noplūdes dēļ, pagaidām paliks pie saviem radiniekiem, pastāstīja Krustpils novada Civilās un vides aizsardzības speciālists Edgars Līcis.

Ziņots, ka piektdien Daugavpils šosejas 134.kilometrā, pie Spuņģēniem, no kravas automašīnas noplūda slāpekļskābe. Negadījuma vietā ieradās atbildīgie dienesti, tika ierobežota satiksme, bet no tuvējās 300 metru apkārtnes nācās evakuēt četrus iedzīvotājus.

Pašvaldības pārstāvis Līcis zināja teikt, ka evakuētie cilvēki bijuši no divām negadījuma vietai blakus esošām mājām. Patlaban viņi jau esot nonākuši pie radiniekiem. Vienas mājas iedzīvotājiem aizbraukt pie radiem palīdzējusi pašvaldība, bet otras mājas iedzīvotājiem radi paši atbraukuši pakaļ.

Saskaņā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta sniegto jaunāko informāciju, no kravas automašīnas varētu būt noplūduši aptuveni 100 litri slāpekļskābes. Notikuma vietā strādā atbildīgie dienesti, tai skaitā Valsts vides dienests, kura pārstāvji apgalvo, ka situācija tiek kontrolēta un noplūdušās vielas koncentrācija gaisā samazinās.

Internetā publiski pieejamā informācija liecina, ka slāpekļskābe ir ļoti spēcīgs oksidētājs, kas spēj oksidēt gandrīz visus metālus un nemetālus, kā arī noārdīt augu un dzīvnieku audus. Koncentrēta slāpekļskābe ir kodīga un pat nelielos daudzumos atstāj uz ādas dzeltenus plankumus.

Saistībā ar notikušo Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirknī sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma XI nodaļas "Noziedzīgi nodarījumi pret dabas vidi". Izmeklēšanā tiks skaidroti visi notikušā apstākļi.

Negadījuma dēļ Daugavpils šosejas posmā starp Pļaviņām un Jēkabpili ir bloķēta satiksme. Minētais ceļa posms varētu būt slēgts vēl vairākas stundas. Negadījuma vietu ir iespējams apbraukt, jau Aizkrauklē vai Jēkabpilī šķērsojot Daugavu un izmantojot autoceļu Aizkraukle-Jēkabpils (P76), informē VAS "Latvijas valsts ceļi".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!