Foto: LETA

Pasaules līderiem piemīt 20. gadsimta sākuma domāšana. Viņi nesaprot to, ka pasaule ir mainījusies un šobrīd ir citāda, intervijā raidījumam "LNT Ziņas" piektdien norādīja trimdā mītošais Tibetas garīgais līderis Dalailama.

"Viņiem piemīt vecā domāšana un uzskats, ka visa pamatā ir spēks. Tas pats bija pirms Pirmā pasaules kara un Otrā pasaules kara. Spēka pielietošanas dēļ tika nogalināti miljoniem cilvēku. Mūsdienās ir zudusi cilvēcība. Neskatoties uz to, ka pasaulē ir dažādas intereses, šajā laikā mums būtu jādomā par to, kā veidot miera un dialogu gadsimtu. Cilvēkiem ir jābūt skaidram brīdinājumam, ka spēka pielietošana nav apspriežama un pieļaujama" saka Dalailama.

Lai arī Dalailama vairākus gadus oficiāli vairs nav politiskais līderis, politikas jautājumi joprojām ir viņa redzeslokā. Arī spriedze un saspringtā situācija pasaules attiecībās ar Ziemeļkoreju. Savās lekcijās Rīgā Dalailama koncentrēsies uz labestības un vieduma filozofiju. Oficiāli ar Dalailamu neviena Latvijas amatpersona netiksies, tomēr gan iepriekš, gan arī šoreiz viņa mācības plāno apmeklēt vairāki deputāti no Tibetas atbalsta grupas Saeimā.

"Mēs pārāk lielu uzmanību pievēršam nesvarīgajam - cilvēku rasei, nacionalitātei, ticībai. Un tieši ticību atšķirības izraisa vardarbību un tas ir ļoti bēdīgi. Ja uz to paskatāmies no dziļāka filozofiskā viedokļa - mēs visi esam vienādi. Un, ja mēs tā arī uztvertu pasauli, tas atrisinātu daudzas problēmas."

Dalailamas lekcijas Rīgā raisījušas ne tikai Latvijas, bet arī daudzu kaimiņvalstu iedzīvotāju interesi. Šodien Rīgā ieradās arī astoņi divstāvīgie autobusi ar 600 cilvēkiem no Kalmikijas. Dalailamas mācības Rīgā būs iespējams dzirdēt sestdien un svētdien, bet pirmdien iecerēts dialogs - "Pasaules harmonijai nav robežu". Dialogā ar Tibetas budistu garīgo līderi Dalailamu piedalīsies arī Jaunā Rīgas teātra režisors Alvis Hermanis, mūziķis un komponists Boriss Grebenščikovs, dokumentālā kino režisors Vitālijs Manskis un dramaturgs Ivans Viripajevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!