Foto: morgueFile

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā(RAKUS) strādā agresīvi apsargi, kas mēdz iekaustīt pacientus, piektdien ziņo TV3 raidījumam "Bez Tabu". Savukārt slimnīcas pārstāve skaidro, ka par šādiem gadījumiem pacientiem ar iesniegumiem jāvēršas Valsts policijā (VP).

Raidījumam par agresīvajiem apsargiem pastāstījuši pacientu tuvinieki. Uzklausītie pacientu radinieki raidījumam arī nenoliedz, ka viņu radi "nav zelta gabaliņi". Tie bijuši arī alkohola reibumā. Pacientu tuvinieki arī uzsver, ka neviens cilvēks tomēr nav pelnījis šādu attieksmi.

"Es nespēju noticēt, ka vīru slimnīcā sit," raidījumam pauda kāda sieviete, kas vēlējās palikt anonīma. Viņa zvanījusi slimnīcas personālam par notikušo, bet tas apgalvojis, ka neviens pacientu nesitot.

Sievietes vīram februārī pēc pasēdēšanas ar darba kolēģiem palicis slikti ar veselību, tāpēc viņš nogādāts ārstnieciskajā iestādē. Arī kolēģi bijuši liecinieki, ka vīrietis aizvests uz slimnīcu bez miesas bojājumiem.

"Riktīgi sadaudzītu seju, lauztām ribām, drausmīgi sadauzīts - pilnīgi bija plēstas acis ārā," tā vīrieša traumas slimnīcā raksturo viņa sieva. "Viņš pats bija vainīgs tādā ziņā, ka izgāja ārā uzsmēķēt, ko viņam, protams, neļāva," atzīst sieva.

Viņa stāsta, ka palātā vīrietis esot sasiets, bet ar gultu tika iestumts tualetes telpā, kur neesot videonovērošanas kameru. "Tika uzvilkti cimdi un sists no abām pusēm," stāsta vīrieša sieva.

Tāpat raidījumam savu stāstu pastāstījis Juris, kura dēlu RAKUS apsargi fiziski aizskāruši 2012. gadā. Tie lauzuši puisim rokas. "Roka izlauzta kā bandītu aizturēšanā," apgalvo Juris.

Pacientu radinieki raidījumā arī pauda, ka no videonovērošanas kameru ierakstiem pēkšņi pazudušas pāris minūtes. "Drošībnieki patiešām zina, kurā vietā kameras ķer un kurā vietā kameras neķer. Faktiski tur tas kadrs nav," stāsta Juris.

Tikmēr RAKUS pārstāve Aija Lietiņa norādīja, ka pacientiem šādā gadījumā jāvēršoties VP. "Mēs nevaram uzsākt izmeklēšanu, balstoties uz kaut ko, ko kāds ir teicis," uzsvēra Lietiņa, kura vēlreiz atgādināja, ka tas ir policijas kompetencē. Slimnīcā līdz šim nav neviena pierādīta gadījuma par agresīvajiem apsargiem, kuri iekausta pacientus, ziņo raidījums.

Slimnīcas pārstāve raidījumam "Bez Tabu" arī atgādināja, ka emocionālu un fizisku vardarbību no pacientu puses izjūtot arī slimnīcas personāls.

Savukārt bijušais specvienības komandieris Juris Grabovskis raidījumam skaidro, ka spēka lietošanai jābūt adekvātai nodarītajam. "Ja cilvēks pretojas, tad viņš [apsargs] pielieto speciālos cīņas paņēmienus, lai pārtrauktu kaitējumu. Tam visam ir jābūt adekvātam. Spēka pielietošanai jābūt adekvātai nodarītajam. Nekādas audzināšanas procedūras nedrīkst būt," uzsver Grabovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!