Foto: Drošības policija

Tirdzniecības centrā "Mols" vērienīgās pretterorisma mācībās "Hermejs 2017" izspēlēta ķīlnieku krīze un tajās piedalījušās valsts dienestu specvienības, piektdien žurnālistiem pastāstīja Drošības policijas (DP) priekšnieka vietnieks Ēriks Cinkuss.

Mācībās, kas noslēdzās piektdienas rītā, piedalījās DP, Valsts policijas, Nacionālo bruņoto spēku (NBS), Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Valsts robežsardzes, Ģenerālprokuratūras, kā arī "Mols" pārstāvji. Atbalstu mācību norisei sniedza arī Rīgas Pašvaldības policija. Kopumā mācībās piedalījās vairāk nekā 300 dalībnieki un tās notika aptuveni septiņas stundas.

Tāpat mācībās piedalījās valstī esošās specvienības - Valsts policijas pretterorisma vienība "Omega", Speciālo uzdevumu bataljons, Valsts robežsardzi pārstāvēja helikopters specvienība "Sigma", savukārt NBS pārstāvēja Speciālo uzdevumu vienība.

Mācību scenārijs paredzēja, ka īsi pirms veikala slēgšanas tā telpās noticis sprādziens un veikts teroristu uzbrukums izmantojot šaujamieročus, kā rezultātā ir cietušie un izveidojusies ķīlnieku krīze. Ķīlnieku lomā iejutās Valsts policijas koledžas kadeti. "Mols" izvēlēts tāpēc, ka lielveikals atrodas pilsētas centrā un no infrastruktūras viedokļa tas ir sarežģītāks nekā citi objekti.

Ņemot vērā terorisma tendences Eiropā DP bija sarežģījusi mācību scenāriju un izspēlēja atsevišķus elementus pilsētvidē, kas nozīmēja citviet pilsētā pārbaudīt dienestu spēju atrast un neitralizēt personas, kuras saistītas ar terorakta organizēšanu. Šie līdzzinātāji tika neitralizēti Zaķusalā.

"Mācību laikā teorētiski bojāgājušas pāris personas, taču bija nedaudz cietušie, tomēr cietušo skaits nav noteicošais, lai mēs pārbaudītu pretterorisma sistēmas elementus. Šīs nebija tās mācības, kurās dienestus testēt ar lielu skaitu cietušo," uzsvēra Cinkuss.

Cinkuss gan neatklāja vai saskaņā ar scenāriju teroristi bijuši vietējie vai ārzemnieki.

Mācības tāpat kā jebkura pretterorisma operācija sastāv no vairākām fāzēm, sākot ar dienestu apziņošanu un beidzot ar ķīlnieku atbrīvošanu un izmeklēšanas darbībām. "Varam teikt, ka dienesti faktiski ir demonstrējuši augstu gatavību un ja šāda situācija rastos realitātē, tad dienesti būtu gatavi šādu situāciju novērst. Mācību rezultāti detalizētāk tiks analizēti tuvāko nedēļu laikā, kad saņemsim informāciju no iesaistītajiem dienestiem," uzsvēra Cinkuss.

Plaša apmēra pretterorisma mācības tiks organizētas arī nākamgad, taču šobrīd vēl nevar pateikt kāds būs to scenārijs. Scenārijs tiks pielāgots tām terorisma draudu tendencēm, kuras būs aktuālas nākamgad. "Mūsu uzstādījums ir tāds, ka šādām mācībām jākļūst arvien sarežģītākām un izaicinājumiem dienestiem jābūt lielākiem," piebilda DP priekšnieka vietnieks.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) norādīja, ka neskatoties uz zemo terorisma draudu līmeni, notikumi Eiropā liecina, ka izaicinājumi pastāv, tāpēc šādas mācības ir ļoti nepieciešamas.

"Teroristi izvēlas arvien jaunus veidus kā uzbruks ES iedzīvotājiem un masu pulcēšanas vietas visticamāk saglabāsies kā viens no apdraudējumiem," uzsvēra ministrs.

Jau ziņots, ka pamatojoties uz mācību rezultātā gūtajiem secinājumiem, tiks pilnveidoti rīcības mehānismi un sadarbības procedūras, lai nodrošinātu iespējami labāku pretterorisma pasākumos iesaistīto institūciju gatavību reaģēt terorisma draudu gadījumā.

Iepriekš tik plaša mēroga pretterorisma mācības notika 2016. gadā starptautiskās lidostas "Rīga" teritorijā, kad tika pārbaudītas pretterorisma pasākumos iesaistīto institūciju spējas reaģēt gadījumā, ja ir noticis teroristu uzbrukums civilās aviācijas objektam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!