Foto: Shutterstock

Ceturtdien Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēmis piecus izsaukumus, kuros astoņiem cilvēkiem bija nepieciešama palīdzība, lai izkļūtu no meža, portāls "Delfi" uzzināja VUGD.

Talsu novada Ārlavas pagastā mežā apmaldījās sieviete, Ropažu novada Zaķumuižā mežā bija apmaldījies vīrietis, Tukuma novada Pūres pagastā mežā bija apmaldījušies divi cilvēki, Madonas novada Liezēres pagastā apmaldījās sieviete, bet Ventspils novada Puzes pagastā mežā apmaldījās trīs sievietes.

Visos gadījumos apmaldījušies cilvēki tika atrasti.

VUGD atzīmē, ka iemesli, kādēļ cilvēki apmaldās ir dažādi – kāds aizraujas ar sēņošanu un ogošanu un nepamana, kur aizgājis, bet cits uzticas ierīcēm, kuras izlādējas vai sēņo sev nepazīstamās vietās.

Lai došanās mežā nebeigtos ar apmaldīšanos, pamatīgu izbīli vai pat veselības un dzīvības apdraudējumu, VUGD aicina iedzīvotājus neaizmirst par drošību un ņemt vērā vairākus drošības ieteikumus:

  • pirms došanās mežā, informējiet savus piederīgos par to, kurā vietā plānojat sēņot vai ogot, kā arī laiku, kad plānojat atgriezties no meža;

  • ja iespējams, nedodieties mežā viens pats;

  • ierodoties mežā palūkojieties visapkārt – dzelzceļš, ceļi, zīmīgi koki vai dabas objekti var būt labi orientieri apmaldīšanās gadījumā.

  • ja saprotat, ka esat apmaldījies un paša spēkiem nespēsiet izkļūt no meža, nekrītiet panikā – apsēdieties, atpūtieties, centieties noorientēties apvidū un tikai tad uzsāciet atpakaļceļu.

Ja saprotat, ka pašu spēkiem nespēsiet izkļūt no meža, zvaniet glābējiem pa tālruni 112 un nosauciet tiem pēc iespējas konkrētākus orientierus – kurā vietā iegājāt mežā, cik ilgi uzturaties mežā, kādus dabas vai cilvēka veidotus objektus esat šķērsojis vai, kam esat pagājis garām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!