Foto: Reuters/Scanpix/ LETA
Tikai pēc pāris dienu pastāvēšanas sociālajā tīklā "Facebook" pazudusi "Daesh" propagandas ziņu lapas "Amaq" latviešu valodas versija "Amak", noskaidroja portāls "Delfi".

Feisbuka lapā, imitējot ziņām raksturīgu teksta formātu, tika vēstīts par ASV uzbrukumiem Sīrijā un Irākā. Latvija šajā lapā netika pieminēta. Šī lapa tika atvērta 16. septembrī, bet slēgta 20. septembrī.

"Facebook" gan parasti nesniedz informāciju, vai lapa slēgta pēc tās izveidotāju lēmuma vai arī, balstoties citu lietotāju ziņojumos par neatbilstošu saturu. Lapas aprakstā tās izveidotājs savu vārdu nebija norādījis.

Drošības policijā (DP) portālam "Delfi" apstiprināja, ka par šādas interneta vietnes pastāvēšanu zinājusi.

"DP vērtējumā šādas informācijas izplatīšana Latvijā var veicināt radikalizāciju Latvijas musulmaņu vidē, kas nākotnē var radīt nozīmīgus riskus mūsu valsts drošībai. Tajās tiek izplatīta radikāla rakstura informācija, kas var veicināt sociālo tīklu sekotāju pievēršanos islāma radikālai interpretācijai, kā arī to radikalizāciju," skaidroja DP pārstāvji.

Atbildot uz "Delfi" uzdoto jautājumu, vai DP pēdējā laikā ir novērojusi vēl kādas radikālā islama pārstāvju aktivitātes, piemēram, informatīvas vai aģitējošas, iestādes pārstāvji sacīja: "DP redzeslokā ir nonākušas šādu personu aktivitātes un tiek veikti pasākumi, lai ierobežotu radikāla rakstura materiālu izplatību Latvijas musulmaņu vidē."

"Amaq ziņu aģentūra" radīta 2014. gadā un tajā regulāri kā pirmajā parādās informācija par to, ka tieši "Daesh" uzņēmies atbildību par konkrētiem pastrādātajiem teroraktiem. Lapas interneta adreses un soctīklu konti vairākkārt tikuši slēgti, taču "Amaq", izmantojot šifrētas mobilās aplikācijas un arvien jaunus soctīklu kontus, turpina izplatīt ar "Daesh" saistītu propagandu.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 27. aprīlī piesprieda četru gadu cietumsodu Mārtiņam Grīnbergam par dalību Sīrijas konfliktā.

Pagājušā gadā DP pirmo reizi kriminālvajāšanai prokuratūrā nodeva trīs kriminālprocesus par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā. No tiem divi - par piedalīšanos Sīrijā notiekošajā bruņotajā konfliktā, bet viens - par piedalīšanos bruņotā konfliktā Austrumukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!