Traucējumiem mobilo sakaru tīklos Kurzemē avots bijis kaut kur jūrā, taču nav iespējams noteikt, vai tie radīti ar mērķi, ceturtdien LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja uzņēmuma "Latvijas Mobilais Telefons" vadītājs Juris Binde.

"Nevar pateikt, vai tas bija ar mērķi vai nē, bet tāds fakts bija, un tam ir jāpievērš uzmanība," pauda Binde.

"Ir grūti aizsargāties no traucējumiem vispār, bet tajā pašā laikā visaptveroši traucējumi var paralizēt ne tikai aizsargājošo pusi, bet ari uzbrucēju," vaicāts par aizsardzības iespējām, atbildēja LMT vadītājs, vienlaikus uzsverot, ka sakaru kanālu diversifikācija var nodrošināt zināmu drošību. "Latvijā tas ir, jo ir gan Bruņoto spēku sakaru sistēmas, valsts sakaru sistēma un sistēma "Viensargs"," sacīja Binde.

"Viensargs" ir mobilā lietotne, ko LMT izstrādājis kopā ar Aizsardzības ministriju. Tā dod iespēju, izmantojot mobilo sakaru tīklu un dažādus devējus un sensorus, sekot dažādu vienību kustībai un identificēt dažādus objektus.

Jau vēstīts, ka pēdējā mēneša laikā vairākkārt fiksēti sakaru traucējumi Latvijā, tomēr tam, ka tos būtu izraisījis kāds ārējs spēks, pierādījumu nav. Par pēkšņiem traucējumiem Kurzemes mobilo sakaru frekvencēs aizsardzības ministram Raimondam Bergmanim pirms nedēļas stāstījis uzņēmuma LMT vadītājs Juris Binde.

Pārbaudi par sakaru traucējumiem Kurzemē un citur turpina Drošības policija. Taču LMT pārstāvji raidījumam "Nekā personīga" iepriekš sacījuši, ka sakaru traucējumi neesot saistīti ar kādām ārējām darbībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!