Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas un Baltkrievijas mācību "Zapad 2017" aktīvās fāzes laikā Latvijā provokācijas nav konstatētas, taču mācības par noslēgtām varēs atzīt tikai pēc vienību atgriešanās dislokācijas vietās, norāda Latvijas Iekšlietu ministrijā un Aizsardzības ministrijā (AM).

Šodien noslēdzas mācību aktīvā fāze, taču AM Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins teica, ka mācības par noslēgtām varēs uzskatīt tikai brīdī, kad visas tajās iesaistītās bruņoto spēku vienības būs atgriezušās savās pastāvīgajās dislokācijas vietās. Ņemot vērā iesaistīto vienību apjomu, tas varētu prasīt vismaz mēnesi laika.

Galkins apstiprināja, ka ministrijā ir saņemta informācija par vairākiem incidentiem, tāpēc eksperti analizē to izcelsmi, lai pārliecinātos, vai tiem bijusi saistība ar kaimiņvalstu mācībām.

Tikmēr iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) trešdien kanāla "RīgaTV 24" raidījumā "Top 5" pauda cerību, ka armijas vienības atgriezīsies dislokācijas vietās, taču aktīvās fāzes laikā iekšlietu dienesti nav konstatējuši provokācijas, tāpēc viss bijis mierīgi.

Izskanējušo informāciju par to, ka īsi pirms "Zapad 2017" Kurzemē bija negaidīti traucējumi mobilo sakaru tīklos, vēl vērtējot eksperti. "Tagad apgalvot, ka tā bijusi provokācija, būtu bezatbildīgi," uzsvēra ministrs.

Drošības policija (DP) turpinot veikt pretizlūkošanas darbu, taču, kā uzsvēra ministrs, austrumu pierobežas iedzīvotāji ikdienā diezgan labi informē Valsts robežsardzi par aizdomīgām personām, kas pārvietojas. "Dienesti strādā paaugstinātā gatavībā, tāpēc rūpīgi vēro aktīvistus, kas aizraujas ar militārās simulācijas aktivitātēm," uzsvēra ministrs.

Jau ziņots, ka šodien noslēdzas Austrumeiropas valstu satraukumu izraisījušo Krievijas un Baltkrievijas mācību "Zapad 2017" aktīvā fāze, kura sākās 14. septembrī.

DP vērtējumā šo mācību aktīvā fāze uzskatāma par kulmināciju plašākam civilimilitāru mācību un sagatavošanās darbu kompleksam, kas veikts visa šā gada garumā, it īpaši septembrī.

Saistībā ar šīm mācībām DP pastiprinātu uzmanību pievērsusi militārās simulācijas spēlēm. Tāpat DP aicina Latvijas iedzīvotājus būt vērīgiem mācību laikā un par aizdomīgiem gadījumiem ziņots pa tālruni 67 208 964 vai elektronisko pastu "dpdd@dp.gov.lv" jebkurā diennakts laikā. Iedzīvotāji aicināti ziņot par, piemēram, iespējamu militārpersonu, tajā skaitā formastērpos bez atpazīšanās zīmēm tērptu un bruņotu ar kaujas ieročiem, pulcēšanos vai atrašanos Latvijas lauku teritorijās.

Baltijas valstīs ir bažas, ka Krievija mācības var izmantot agresīviem nolūkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!