Foto: LETA
"Vienotības" Saeimas frakcijas vairākums neatbalstīs Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iniciatīvu vairs nepiešķirt nepilsoņu statusu Latvijā dzimušajiem bērniem, tomēr četri frakcijas deputāti, kuri tagad pārstāv partiju "Kustība Par!", basos par šī likumprojekta nodošanu komisijām.

"Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa sacīja, ka no 22 deputātiem divi nepiedalīsies sēdē, 16 balsos pret vai atturēsies, bet "četrinieks" - Lolita Čigāne, Andrejs Judins, Aleksejs Loskutovs un Ints Dālderis - atbalstīs prezidenta iniciatīvu.

"Četrinieks" nevarot mainīt savu viedokli, un jautājumu par sadarbību ar šiem deputātiem risina abu partiju vadītāji - Arvils Ašeradens (V) un Daniels Pavļuts (Par!). Lemt par šo deputātu izslēgšanu no "Vienotības" frakcijas pagaidām nav plānots. "Šis nav jautājums par izslēgšanu, bet sēdēt uz diviem krēsliem nevar," norādīja Āboltiņa.

Viņa arī uzsvēra, ka šādas situācijas nedrīkstētu atkārtoties, bet bija bažīga par šo jautājumu, ņemot vērā Saeimas vēlēšanu tuvumu.

Āboltiņa gan atgādināja, ka "četrinieks" savulaik paudis atbalstu Māra Kučinska (ZZS) vadītājai valdībai, bet pašlaik ir jautājums par koalīcijas līguma ievērošanu. Āboltiņa uzskata, ka nevar veidoties situācija, kad kādi deputāti vada komisijas vai ieņem amatus, saskaņojot to koalīcijā, bet citos jautājumos neievēro koalīcijas līgumu.

Politiķe gan piebilda, ka šoreiz šīs četras balsis varētu nebūt izšķirošas.

Kā ziņots, ceturtdien Saeima lems, vai šo ierosinājumu nodot izskatīšanai komisijās, tāpēc šodien frakcijas pārrunās likumprojektu. Valsts prezidenta iniciatīva vairs nepiešķirt nepilsoņa statusu Latvijā dzimušajiem bērniem raisīja domstarpības starp valdošās koalīcijas partneriem.

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) jau iepriekš norādīja, ka neatbalstīs Vējoņa priekšlikumu, kā arī atgādināja koalīcijas partneriem, ka šādu jautājumu virzīšanai nepieciešams konsensus starp partneriem. Ņemot vērā VL-TB/LNNK nostāju, valdošās koalīcijas partneri apliecināja, ka neatbalstīs prezidenta ieceri.

Arī Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS) ietilpstošā Latvijas Zaļā partija (LZP) sākotnēji vēlējās lemt par šo jautājumu, tomēr vēlāk mainīja domas. Pēc deputātu un valdes locekļu lūguma, lai par šo jautājumu nebūtu jārīko vairākas sēdes, attiecīgā jautājuma izskatīšana atstāta ZZS frakcijas ziņā, skaidroja LZP vadītājs Edgars Tavars

Savukārt opozīcijas frakcijas Vējoņa priekšlikumus atbalsta.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!