Foto: LETA

"Oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas pašreizējais darbs neatbilst mērķim izmeklēt un analizēt iespējamo valsts sagrābšanu, sacīja komisijas deputāts, "Vienotības" Saeimas frakcijas pārstāvis Andrejs Judins (Par).

Judins atzina, ka komisija nosacīti ir sadalījusies, kur vienā pusē ir viņš un deputāts Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK) un otrā puse ir pārējā komisija.

Komisijas deputātu vairākums nesaprot savu uzdevumu – izmeklēt un analizēt iespējamo valsts sagrābšanu, jo iedomājas, ka pietiek noklausīties prezentācijas un slēgt sēdi bez savstarpējām diskusijām, pauda Judins. Tāpēc politiķis pozitīvi vērtē, ka publiskajā telpā viņa teikto aicinājumu par nepieciešamību pēc savstarpējām diskusijām sadzirdējusi komisijas priekšsēdētāja Inguna Sudraba (NSL) un ka aiznākamajā sēdē ir paredzēta deputātu apspriede par parlamentārās izmeklēšanas deputātu līdz šim gūtajiem secinājumiem.

Politiķis norādīja, ka daļa deputātu nav ieinteresēti komisijas darbā. Deputāts neizprot, kā ir iespējams strādāt, ja kāds no deputātiem nedodas uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju un nelasa izmeklēšanas materiālus. Parlamentārietis komisijas sēdē deputātam Igoram Pimenovam (S) vaicāja, vai viņš iepazīstas ar "oligarhu lietas" kriminālprocesa materiāliem. Pimenovs atbildēja skaidrojot, ka viņš primāri plāno koncentrēties uz operatīvās lietas dokumentiem.

Judins arī šaubās, ka komisijas darbs virzās uz priekšu, jo publicista Imanta Liepiņa un uzņēmēja Edgara Jansona iztaujāšanu nav izmeklēšanu. Šie cilvēki ir uzņēmušies advokāta lomu attiecībā uz "oligarhu sarunām" un aizpilda laiku, runājot par dažādām lietām, taču tas nepalīdz izmeklēt ar "oligarhu lietu" saistītos jautājumus, pauda politiķis.

Ņemot vērā šo situāciju, politiķim ir nopietnas bažas, ka komisija neko nekonstatēs, lai gan Judinam pašam, lasot kriminālprocesa materiālus, nostiprinās pārliecība, ka šajā lietā pastāv problēmas ar valsts sagrābšanu. Netieši fakti liecina, ka tika izmantota iespēja, lai ietekmētu valsts lēmumus par labu sev un saviem sabiedrotajiem, norādīja Judins.

Viņš uzsvēra, ka komisijas deputātiem būtu nevis jāklausās prezentācijas, bet jāpratina attiecīgās personas. Pašlaik komisijas sēžu norise neatbilst tam nolūkam, kāpēc tika nolemts sākt parlamentāro izmeklēšanu, norādīja politiķis.

Kā ziņots, parlamentārās izmeklēšanas komisija par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti tā dēvētajā oligarhu lietā tika izveidota šā gada 21. jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!