Foto: DELFI
2013.gadā pēc ekspertu aplēsēm galvenais militāro mācību "Zapad" mērķis bija izmēģināt Baltijas valstu fizisku izolēšanu no Rietumiem. Šogad daudz uzmanības ir pievērsts sakariem. Visā Baltkrievijā ievilktas jaunas sakaru līnijas, ziņo TV3.

Pēdējā mēneša laikā ir bijuši vairāki gadījumi, kad negaidīti traucēti sakari Latvijā. Tam, ka tos būtu izraisījis kāds ārējs spēks, pierādījumu nav. Tomēr šādu iespēju pārrunāta Saeimā.

Par pēkšņiem traucējumiem Kurzemes mobilo sakaru frekvencēs aizsardzības ministram Raimondam Bergmanim pirms nedēļas stāstījis uzņēmuma LMT vadītājs Juris Binde. Šis stāsts nonācis arī līdz Saeimas Nacionālās Drošības un Aizsardzības komisijas deputātiem.

"Nu es domāju, ka tas nav šobrīd publiski apspriežams jautājums," raidījumam komentējusi Saeimas Nacionālās Drošības komisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V).

"Nu, tāda informācija ir bijusi, ka šādi pārrāvumi ir notikuši. Nupatās mēs zinām, ka arī telefona numurs 112 un tā sistēma nedarbojās. Un manuprāt, kādas dažas dienas atpakaļ ne tikai bankai bija problēmas, bet nu pagaidām mēs neesam saņēmuši no drošības iestādēm informāciju, ka tas varētu būt saistīts ar kaut kādu Krievijas darbību. Tai pašā laikā, protams, neviens nevar izslēgt tādu iespēju, ka mācību laikā būs kaut kādi tāda veida mēģinājumi," sacīja Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētāja vietnieks Kārlis Seržants (ZZS).

TV3 rīcībā esošās ziņas liecina, ka pārbaudi par sakaru traucējumiem Kurzemē un citur turpina Drošības policija. LMT pārstāvji "Nekā personīga" atbildēja, ka sakaru traucējumi neesot saistīti ar kādām ārējām darbībām.

Bijušais Igaunijas premjerministra Edgara Savisāra padomnieks Vladimirs Juškins izveidojis pētniecisku centru Krievijas politikas izpētei. Juškins uzskata, ka sakari ir šo militāro mācību prioritāte. Krievijas armijai esot milzīga apakšvienība radioelektroniskajai cīņai, kas šajās mācībās pilnveido savu gatavību hibrīdoperācijām.

"Lai sāktos hibrīdoperācija, administrācijas ēkas ieņemšana un, lai to noslēptu, būtu vēlams atslēgt visus sakarus, lai nav skaidrs, kad šis process notiks," intervijā sacījis Juškins.

Juškins uzskata, ka "Zapad" mērķis - panākt, lai Rietumvalstis sāk ar Krieviju dialogu bailēs no uzbrukuma. Un šīs bailes Krievija cenšas panākt ar konkrētu vēstījumu: "Mūsu militārais budžets ir 10 reizes mazāks nekā amerikāņu. Un vēl mazāks, nekā Eiropas. Mūsu ekonomika ir divas reizes mazāka par Kalifornijas štata ekonomiku Amerikā. Mūsu cilvēku dzīves līmenis krīt jau 28 mēnešus pēc kārtas. Bet mēs, sākot no 2015.gada esam veikuši 124 armijas mācību, bet NATO tikai 38. Mēs, sākot no 2015.gada, esam veikuši 23 pēkšņas kaujasspēju gatavības pārbaudes, NATO nevienu. Tātad mēs neesam normāli cilvēki. Un mūsu ir jābaidās. Lūk, kur ir šo mācību vēstījums," skaidroja Juškins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!