Foto: F64

Pēc aicinājuma ziņot saistībā ar Krievijas un Baltkrievijas mācībām "Zapad 2017" Drošības policija (DP) saņēmusi Latvijas iedzīvotāju sniegtu informāciju par iespējamām militārās simulācijas aktivitātēm, informēja DP.

Aģentūra LETA vaicāja DP vai no 29.augusta, kad DP izplatīja preses paziņojumu par DP veiktajiem pasākumiem saistībā ar "Zapad", ir saņemta Latvijas iedzīvotāju sniegta informācija par iespējamām aizdomīgām militārām aktivitātēm.

DP apstiprināja, ka 29. augustā izplatītājā DP preses paziņojumā minētā informācija par militārās simulācijas pasākumiem tiek saņemta ilgstošā laika periodā un tiek atbilstoši pārbaudīta.

Detalizētākus komentārus šajā jautājumā DP nesniedz.

29.augustā DP izplatīja preses paziņojumu, kurā informēja, ka ņemot vērā pastāvošo provokāciju risku, pastiprināta uzmanība tiek pievērsta jebkāda veida militāra un paramilitāra rakstura darbībām, kas DP vērtējumā ir arī tā dēvētās militārās simulācijas "spēles", starp tām populārākās Latvijā ir tā sauktās "airsoft" un "lasertag".

Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins teica, ka Latvijas robežu tuvumā nav konstatētas abu kaimiņvalstu aktivitātes, kas radītu tiešus militārus draudus un Nacionālie bruņotie spēki turpina darboties noteiktajā kārtībā.

Jau ziņots, ka ceturtdien sākās Austrumeiropas valstu satraukumu izraisījušo Krievijas un Baltkrievijas mācību "Zapad 2017" aktīvā fāze, kas ilgs līdz 20.septembrim.

Latvijas DP vērtējumā šo mācību aktīvā fāze uzskatāma par kulmināciju plašākam civilimilitāru mācību un sagatavošanās darbu kompleksam, kas veikts visa šā gada garumā, it īpaši septembrī.

Saistībā ar šīm mācībām DP pastiprinātu uzmanību pievērsusi militārās simulācijas spēlēm. Tāpat DP aicina Latvijas iedzīvotājus būt vērīgiem mācību laikā un par aizdomīgiem gadījumiem ziņot pa tālruni 67208964 vai elektronisko pastu "dpdd@dp.gov.lv" jebkurā diennakts laikā. Iedzīvotāji aicināti ziņot par, piemēram, iespējamu militārpersonu, tajā skaitā formastērpos bez atpazīšanās zīmēm tērptu un bruņotu ar kaujas ieročiem, pulcēšanos vai atrašanos Latvijas lauku teritorijās.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) vakar pēcpusdienā teica, ka šobrīd Latvijā nav konstatētas nekādas provokācijas vai aktivitātes, kas radītu tiešus militārus draudus.

Latvijas robežsargi uz austrumu robežas patlaban strādā aktīvāk nekā ikdienā, veicot biežākas patruļas, savukārt DP veic informatīvās telpas analīzi un apstrādā informāciju.

Baltijas valstīs ir bažas, ka Krievija mācības var izmantot agresīviem nolūkiem. Militārās mācības "Zapad 2017" Baltkrievijā novēros trīs Latvijas pārstāvji, bet Krievijā - viens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!