Foto: Shutterstock

Pēc opozīcijas deputātu lūguma izdevies pārliecināties, ka Rīgas domes sēdē opozīciju satraukušais operators bijis akreditēts, taču nestrādājis medija uzdevumā, informēja deputāte Juta Strīķe (JKP).

Jau ziņots, ka otrdien Rīgas domes sēdes laikā opozīcijas deputātu uzmanību piesaistīja kāda operatora atstātā kamera. Lai noskaidrotu vīrieša identitāti un mediju, kuru viņš pārstāv, deputāti devušies operatoru iztaujāt, taču viņš no sarunas izvairījies un raitā solī atstājis sēžu zāli, kas radījis bažas, vai filmētājs ir tiesīgs tur atrasties. Kad pēc vairākkārtējiem jautājumiem domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (S) par operatora identitāti atbildes saņemtas netika, opozīcijas deputāti Juta Strīķe (JKP) un Vilnis Ķirsis (V) devās uz domes Sabiedrisko attiecību nodaļu.

Strīķe informēja, ka pēc ilgstošas skaidrošanās izdevies noskaidrot, ka operators ir akreditēts kā telekanāla LNT pārstāvis, taču no sarunas izvairījies, jo šoreiz nefilmējot medija vajadzībām, bet gan īstenojot savu personīgo hobiju. Deputāte komentē, ka nekādā gadījumā neiebilst, ja tiek filmētas domes sēdes, taču aizdomas radījusi operatora izvairīgā attieksme. "Tikpat labi tas varēja būt kāds "Russia Today" vai cits krievu mediju pārstāvis, tāpēc tā bija tikai cilvēcīga interese, nekas vairāk," skaidroja politiķe. Viņa gan norādīja, ka tad būtībā ikviens, kurš saņēmis domes akreditāciju, brīvajā laikā var nākt filmēt sēdes, kas ir īpatnēji.

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietnieks Uģis Vidauskis komentēja, ka pēc deputātu lūguma tika noskaidrots, ka visi zālē esošie operatori ir saņēmuši domes akreditāciju un ir tiesīgi tur atrasties. Viņš apgalvoja, ka Sabiedrisko attiecību nodaļas pienākumos ietilpst pārbaudīt operatora atļauju atrasties zālē, taču komentēt, ko un kādām vajadzībām viņi filmē, nevarot.

Strīķe atsaucās uz grozījumiem, kuri tika ieviesti 21.jūnijā un paredz, ka plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem ir obligāti jāakreditējas, lai klausītos Rīgas domes sēdes, bet fotografēt un filmēt drīkst tikai no zāles beigām, turpretim pārējiem žurnālistiem, tai skaitā referentiem, ir atļauts atrasties tikai sēžu zāles balkonā. Politiķe apgalvo, ka tas ievērojami apgrūtina deputātu darbu, jo bieži vien ir nepieciešami referentu sagatavotie papīri, taču viņi sēžu zālē ielaisti netiek. "Domāju, ka mēs apspriedīsimies ar visu frakciju vadītājiem un rosināsim šos grozījumus mainīt," informēja Strīķe.

Kā ziņots, šāda Rīgas domes sēžu apmeklēšanas kārtība tika apstiprināta 21.jūnija Rīgas domes ārkārtas sēdē.

Latvijas Žurnālistu asociācijas valde vasarā aicināja Rīgas domi pārskatīt pieņemtos noteikumus par Rīgas domes sēžu apmeklēšanas kārtību, jo tas būtiski apgrūtina žurnālistu darbu un tādējādi samazina sabiedrības iespējas saņemt neatkarīgu un pilnvērtīgu informāciju par galvaspilsētas pārvaldi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!