Foto: LETA

Jautājums par nepilsoņa statusa piešķiršanas beigšanu jaundzimušajiem bērniem ir Saeimas deputātu ziņā, trešdien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) žurnālistiem sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Vējonis atzina, ka domstarpību ar Kučinski, pārrunājot nepilsoņa statusa piešķiršanas jautājumu, viņam neesot, taču tagad par atbalstu iniciatīvai būs jāizšķiras Saeimai.

Vējonis skaidroja, ka viņa priekšlikums paredz izbeigt piešķirt nepilsoņa statusu bērniem, kas piedzims pēc nākamā gada 1.jūnija, liekot vecākiem izvēlēties, vai viņi savam bērnam grib Latvijas vai kādas citas valsts pilsonību.

"Pamatideja ir pielikt punktu padomju sekām," uzsvēra Vējonis, piebilstot, ka "tas paliek parlamentāriešu ziņā, kādus lēmumus pieņemt," uzsvēra Vējonis.

Kučinskis atgādināja, ka valdības koalīcijas partijas ir parakstījušas līgumu, kurā ir ieraksts, kas skar nepilsoņu statusa piešķiršanas jautājumu.

"Šajā gadījumā, ja viens no partneriem pasaka "nē", tad mēs, protams, varam vērtēt - ir valdība vai nav. Un šobrīd mēs vēl neesam gatavi kaut ko mainīt," sacīja premjers.

Vējonis uzsvēra, ka gaidīs deputātu balsojumu, jo "galu galā deputāti ir atbildīgi savu vēlētāju priekšā". Prezidents atzina, ka sabiedrībā jautājumā par nepilsoņa statusa piešķiršanu ir ļoti dažādi viedokļi, līdz ar to jautājuma atrisināšana būs politiska izšķiršanās deputātiem.

Vējonis gan pagaidām neesot izdomājis, kā rīkoties, ja Saeima viņa priekšlikumu neatbalstīs.

"Kad tas būs izdarīts, tad arī spriedīsim. Pašlaik to grūti komentēt," teica Vējonis.

Kā ziņots, Vējonis iesniedzis Saeimai likumprojektu "Par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem". Likumprojekta anotācijā norādīts, ka tā pieņemšana veicinās saliedētas un uz Latvijas tautas kopīgajām vērtībām balstītas Latvijas sabiedrības turpmāku attīstību.

"Vienotības" Saeimas frakcijas deputāti, kuri tagad pārstāv partiju "Kustība Par!", plāno atbalstīt Vējoņa iniciatīvu, lai arī iepriekš valdošās koalīcijas partijas vienojās to noraidīt nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) iebildumu dēļ.

Tikmēr VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars pauda viedokli, ka šāds atsevišķu "Vienotības" frakcijas deputātu balsojums arī tiks uzskatīts par koalīcijas līguma pārkāpumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!