Foto: vietas.lv
Gulbenes luterāņi uzsākuši gandrīz vai krusta karu pret Lizuma teikas varoni Gosupes velnu un pielīdzina to nīstamam un iznīcināmam padomju laika mantojuma ļeņineklim, trešdien raksta "Neatkarīgā".

Gosupes velna jeb Gosupes veča tēlu no laukakmeņiem 1955. gadā Lizumā ir izveidojis lizumietis, literāts Vilis Zvaigznītis (1914–1997).

Veidojums tapa saistībā ar meliorācijas darbiem Gosupes krastā , kur bija saglabājušies nostāsti par velnu, kas sevišķi nav ieredzējis dzērājus, proti, Gosupes velns gandrīz aizvilcis uz elli krogusbrāli Rudgalvju Krustiņu, atgādina laikraksts.

Gulbenes luterāņu draudzes mācītājs Ilgvars Matīss šajā tēlā, visticamāk, ir saskatījis reālu ienaidnieku gan Lizumam, gan visam novadam. "Facebook" draudzes profilā augusta izskaņā ir tapis publisks ieraksts: "Viena no lietām, kas mūsu novadu gremdē, ir netālu no Velēnas luterāņu baznīcas esošais piemineklis "Gosupes velns" ar norādēm uz atrašanās vietu daudz vairāk nekā uz novada dievnamiem."

Draudze paudusi, ka "visi cilvēka netikumi, viss ļaunais nāk no velna". Tāpēc "šādu pieminekli vajadzētu likvidēt, noņemt norādes un pārstāt to saukt par ievērojamu apskates objektu vai Gulbenes novada "pērli"".

Laikraksts norāda, ka šis draudzes viedoklis ir sacēlis vētru vietējā Lizuma pagastā, kā arī visa novada sabiedrībā. Notiekot aktīva domu apmaiņa sociālajos tīklos un vieni aizstāv Lizuma "Gosupes velnu" kā vietējās nozīmes kultūrvēsturisku vērtību, citi ir par tā iznīcināšanu, vēl citi uzskata, ka Matīss ar savu publisko paziņojumu tikai vēlējies iegūt plašāku popularitāti.

Mācītāja un citu draudzes locekļu viedokli vērtējot arī pašvaldības aģentūrā Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!