Foto: LETA
Rīgas domē (RD) otrdien pulksten 20 sasaukta ārkārtas sēde, lai spriestu par stāvvietu mobilās aplikācijas projekta lietderību.


Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) rosināja opozīcijas pieteikto jautājumu iekļaut šodien notiekošās domes sēdes darba kārtībā. Lai tas tiktu iekļauts darba kārtībā, par šādu priekšlikumu bija jānobalso divām trešdaļām deputātu, pretējā gadījumā jautājuma izskatīšanai nepieciešams sasaukt domes ārkārtas sēdi. Ušakovs, ņemot vērā "opozīcijas vēlmi jautājumu risināt pēc iespējas ātrāk", gan solīja sēdi sasaukt pēc iespējas drīz - jau šovakar.

Domes opozīcijai bija nepieciešams desmit minūšu pārtraukums, lai izspriestu, kā rīkoties, ņemot vērā, ka opozīcijas deputāti prasīja ārkārtas sēdes sasaukšanu, nevis darbakārtības papildināšanu, kas, kā uzsvēra domes deputāts Juris Pūce (LA/LRA), neatbilst normatīvo aktu regulējumam.

Opozīcijai nebalsojot par jautājuma iekļaušanu šīsdienas domes sēdes darbakārtībā, deputāti citā balsojumā nobalsoja par ārkārtas sēdes sasaukšanu. Sēde sasaukta šovakar plkst.20.

Rīgas domes ārkārtas sēžu sasaukšana pēc darba laika beigām jaunajā domes sasaukumā kļūst par regulāru praksi. Arī pats Ušakovs amatā pārvēlēts vēsturiski garākajā domes sēdē, kas ilga gandrīz diennakti.

Kā ziņots, Latvijas Reģionu apvienības/"Latvijas attīstībai" (LRA/LA) Rīgas domes frakcija ierosināja sasaukt Rīgas domes ārkārtas sēdi, lai izskatītu pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" projektu par mobilās aplikācijas izveidi Rīgas pašvaldības autostāvvietās.

Ierosinājumu ir atbalstījušas arī Jaunās konservatīvās partijas (JKP), "Vienotības" un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK Rīgas domes frakcijas, un šīs nedēļas laikā tiks savākti nepieciešamie paraksti ārkārtas sēdes sasaukšanai.

Partija atgādina, ka 6. septembrī pēc Rīgas domes opozīcijas partiju ierosinājuma tika sasaukta Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas sēde, lai uzklausītu ziņojumu par 8,7 miljonu eiro projektu viedo autostāvvietu sistēmas izveidei. Taču, tā kā Rīgas domes valdošās koalīcijas partiju pārstāvji uz sēdi neieradās, sēde nenotika, jo netika nodrošināts kvorums.

LRA/LA frakcija ir sagatavojusi lēmuma projektu, kurā atsaucas uz Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma 3.pantu, kas nosaka pienākumu pašvaldībai un tās kapitālsabiedrībām racionāli un lietderīgi rīkoties ar mantu un finanšu līdzekļiem un pārliecināties, vai izvēlētais ceļš ir iespējami taupīgākais un efektīvākais. Lēmuma projekts paredz uzdod "Rīgas satiksmei" detalizēti informēt par projektu, tā īstenošanas ieguvumiem un iegādāto tehnoloģiju plānotajiem uzturēšanas izdevumiem.

"Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas lēmums par vairāk nekā astoņu miljonu eiro vērtu projektu tika pieņemts pilnīgi bez nepieciešamā ekonomiskā izvērtējuma. Publiski pieejamā informācija rada šaubas par "nanoūdens" afēras apmēriem līdzīgu izšķērdēšanas gadījumu," uzskata opozīcija.

Kā ziņots, lai izstrādātu viedo autostāvvietu sistēmu un samazinātu sastrēgumus un gaisa piesārņojumu galvaspilsētā, Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas gaisma" plāno iesaistīties teju 8,7 miljonu eiro vērtā Eiropas Savienības (ES) vides un klimata pasākumu programmas "LIFE" finansētajā projektā "Viedo pilsētu tehnoloģiju resursu efektīvai izmantošanai un vides kvalitātes uzlabošanai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!