Foto: Reuters/Scanpix

Rīgas dome (RD) konstatējusi savu darbinieku neizdarību incidentā Pļavnieku pamatskolā, kur 1.septembra pasākumā netālu no bērniem nokrita drons, kas izmantots mēra Nila Ušakova (S) pašreklāmas filmēšanai, pirmdien ziņo LNT Ziņu raidījums.

RD preses pārstāvis Uģis Vidauskis raidījumam atzinis, ka konstatēta domes darbinieku neizdarība, jo pasākums nav ticis pilnīgi precīzi saskaņots, kā to nosaka Ministru kabineta (MK) noteikumi. "Mūsu darbinieki mutiski to pārrunāja, saskaņoja mutiski, bet noteikumi paredz, ka tam ir jānotiek rakstiski, un šie darbinieki ir saņēmuši aizrādījumus no saviem vadītājiem," informēja Vidauskis.

Tāpat konstatēts, ka šajā gadījumā drona pilots pārkāpis noteikumus par 50 metru attālumu līdz pasākuma norises vietai, tomēr neviens to neesot aizrādījis, līdz ar to, iespējams, pārkāpti arī citi likuma nosacījumi.

Piektdien, 1. septembrī, svinīgajā mācību gada sākuma pasākumā Rīgas Pļavnieku pamatskolā netālu no skolniekiem nokritis drons, iepriekš ziņoja portāls "Delfi". Zinību dienā skolēni debesīs palaida baltus un zilus balonus, kamēr virs viņiem lidinājās drons, kas pēkšņi nokrita dažus metrus priekšā skolēniem un netālu no Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (S).

Likums par kārtību, kādā veicami bezpilota lidaparātu lidojumi, paredz, ka droni nedrīkst atrasties tuvāk par 50 metriem no pasākuma, bet, ja bezpilota gaisa kuģa lidojums notiek virs pasākuma norises vietas, tas jāaprīko ar izpletņa sistēmu, kas nostrādā avārijas gadījumā, tomēr video redzams, ka drons lidinājies tieši virs bērniem un nebija aprīkots ar izpletņa sistēmu, kas nostrādā avārijas gadījumā, kā arī nodrošina, lai tas raidītu gaismas signālu, bet avārijas gadījumā – arī akustisku brīdinājuma signālu.

Lai veiktu bezpilota gaisa kuģa lidojumu virs pasākuma norises vietas vai tās tiešā tuvumā, bezpilota gaisa kuģa kopējā pacelšanās masa nedrīkst pārsniegt 1,5 kilogramus un nepieciešams rakstisks saskaņojums no personas, kura ir atbildīga par pasākuma organizēšanu. Persona, kura ir atbildīga par pasākuma organizēšanu, bezpilota gaisa kuģa lidojumu saskaņo ar pašvaldību, kuras administratīvajā teritorijā paredzēta pasākuma norise, kā arī nodrošina sabiedrības informēšanu par bezpilota gaisa kuģa lidojumu.

Rīgas dome solīja incidentu izmeklēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!