Foto: LETA
Rīgas tiesas apgabala prokuratūra šovasar par prettiesisku dalību konfliktā Ukrainā nolēmusi saukt pie kriminālatbildības Intu Geršmani, kurš šobrīd izsludināts starptautiskā meklēšanā.

Neminot personas vārdu, Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina pastāstīja, ka prokurors jūnijā pieņēmis lēmumu par personas saukšanu pie kriminālatbildības pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā un par piedalīšanos noziedzīgas organizācijas izdarītajos noziegumos.

Prokuratūra uzskata, ka apsūdzētā persona iesaistījusies tādas noziedzīgas organizācijas sastāvā, kas izveidota nolūkā izdarīt sevišķi smagus noziegumus pret valsti, sniedzot militāru atbalstu kādam pretvalstiskam formējumam.

Tāpat apsūdzība uzskata, ka apsūdzētā persona, atrodoties Ukrainas austrumos, nelikumīgi izveidota bruņota formējuma sastāvā, pielietojot šaujamieročus un citu speciālo kara tehniku, piedalījās militārās operācijās, veicot uzbrukumus Ukrainas valdības kontrolētiem konvencionāliem spēkiem, tādējādi aktīvi piedalījās bruņotā konfliktā Ukrainas austrumos, kas vērsts pret Ukrainas valsts teritoriālo neaizskaramību.

Ņemot vērā, ka apsūdzētā persona izvairās no pirmstiesas procesa, šovasar pieņemts Eiropas apcietināšanas orderis, kas nosūtīts izpildei Valsts policijai. Šobrīd kriminālprocess ir apturēts.

Drošības policijā noskaidroja, ka kriminālprocess pret Geršmani tika sākts jau 2015.gadā, savukārt šogad lieta tika nosūtīta prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. DP apstiprināja, ka minētā persona ir izsludināta starptautiskajā meklēšanā.

Sociālajā tīklā "Facebook" ievietotās fotogrāfijas liecina, ka Geršmanis nav slēpis savu nodarbošanos. Viņš fotogrāfijās redzams militāra tipa apģērbos un bruņojies ar granātmetēju, ložmetēju un triecienšauteni. Tāpat fotogrāfijās Geršmanis redzams kopā ar vēl citiem bruņotiem vīriešiem.

TV3 raidījuma "Nekā personīga" nesen demonstrētajā dokumentālajā filmā vēstīts, ka 1973.gadā dzimušais Geršmanis no Talsiem Donbasā atrodas kopš 2015.gada jūnija. Viņš uz Ukrainu esot atbraucis "atbalstīt tautas gribu". Viņš teica, ka ilgojas pēc padomju laikiem un, atbraucis uz Ukrainu, sajuties kā iekāpis laika mašīnā. Viņaprāt, tajā laikā cilvēki esot bijuši saliedētāki.

Geršmanis sevi uzskata par Doņeckas apgabala pilsoni, vajadzīgie dokumenti esot iesniegti un pase tiekot gatavota.

Jau ziņots, ka Drošības policijā tika ierosināti pieci kriminālprocesi pret deviņām personām par piedalīšanos konfliktā Ukrainā. Līdz šim izdevies aizturēt vien daugavpilieti Artjomu Skripņiku, kuru pirmās instances tiesa attaisnojusi. Pārējie Latvijas iedzīvotāji izsludināti meklēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!