Foto: DELFI

Trīs klīniskajām universitātes slimnīcām ir nepieciešami ap 18 miljoni eiro, un Saeimas Sociālo un darba lietu komisija problēmas risināšanai vērsīsies pie valdības, mudinot prioritāri risināt mediķu atalgojumu jautājumu.

Sociālo un darba lietu komisijas sēdē slimnīcu pārstāvji informēja deputātus, ka Bērnu slimnīcai šogad jau būtu nepieciešami vairāk nekā 1,5 miljoni eiro, Paula Stradiņa slimnīcai - vairāk nekā 5 miljoni eiro, bet Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai - 11 miljoni eiro.

Šo slimnīcu vadītāji šodien komisijas sēdē kā būtisku problēmu minēja mediķu zemo atalgojumu, kas ietekmē darbinieku rotāciju, kā arī neaizpildītas darba vietas.

Bērnu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols uzsvēra, ka algu jautājums nav atliekams. Pašlaik slimnīcā ir gara vakanču liste, visvairāk trūkst māsu, bet trūkst arī ārstu un māsu palīgi. Arī pārējo slimnīcu pārstāvji pauda nepieciešamību risināt atalgojuma problēmu.

Deputāts Romualds Ražuks (V) vērsa uzmanību, ka visu trīs slimnīcu ziņojumos izskanēja informācijas par progresējošu darbinieku aiziešanu. Viņš arī vaicāja, vai neaizpildīto vakanču pieauguma gadījumā varētu veidoties situācijas, kad slimnīca nevarēs pildīt kādu no funkcijām.

Ābols un Stradiņa slimnīcas vadītāja Ilze Kreicberga norādīja, ka tas ietekmēs rindas, taču par palīdzības nesniegšanu runāt nevarot.

Savukārt veselības ministre Anda Čakša, runājot par nākamā gada budžetu, norādīja, ka atalgojuma jautājuma risināšanai paredzēti aptuveni 85 miljoni eiro. Čakša arī pauda, ka svarīgākais uzsvars būtu jāliek uz pakalpojumu apmaksu un tarifu. Pašlaik šī starpība tiekot nosegta, ietaupot uz citām pozīcijām.

Ministre arī informēja, ka Veselības ministrijā strādā darba grupa, kas diskutē par to, kā slimnīcu finansējumam būtu jāveidojas.

Čakša gan uzsvēra, ka ir arī labas ziņas - jau ir septembris, taču nav bijis ziņu par kvotu beigšanos slimnīcās. Vienlaikus viņa atzina, ka nozarē ir finansējuma deficīts, piemēram, kompensējamo zāļu jomā tie ir aptuveni 10 miljoni.

Uzklausot slimnīcu pārstāvju un ministri, Sociālo un darba lietu komisija vienojās rakstīti vēstuli Ministru kabinetam, mudinot prioritāri risināt mediķu atalgojumu jautājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!