Foto: LETA
Iekšlietu ministrija (IeM) vēlas turpmākajos gados uzņemties aptuveni 14 miljonus eiro lielas saistības valsts robežas joslas infrastruktūras izbūvei gar Latvijas un Krievijas robežu.

IeM sagatavojusi valdības rīkojuma projektu, kas paredz atļaut IeM uzņemties ilgtermiņa saistības 2017. – 2019. gadam valsts robežas joslas infrastruktūras izbūvei gar Latvijas un Krievijas robežu ne vairāk kā 13 979 411 eiro apmērā.

Latvijas robeža ar Krieviju ir 276 kilometrus gara. Uz ES ārējās robežas ar Krieviju kopumā izvietotas desmit robežapsardzības nodaļas.

Robežas joslas iekārtošanas process jau sākās pirms pāris gadiem, kad Valsts robežsardze 2012. gadā noslēdza ar uzņēmumu "Pk 19+9" līgumu par tehniskā projekta izstrādi valsts robežas joslas gar Latvijas un Krievijas ierīkošanai". Rezultātā sagatavots projekts, kas ietver pēdu kontroles joslu, četrus iekaramos tiltus, patruļtakas un žogu 93 kilometru garumā.

2015. gadā VRS noslēdza ar SIA "Ceļu būvniecības sabiedrību "Igate"" vienošanos par valsts robežas joslas infrastruktūras izbūvi gar robežu.

VRS jau iepriekš piešķirts finansējums robežas joslas ierīkošanai, taču IeM norāda, ka joslas infrastruktūras izbūve ir ieviešama vairākos gados. Ņemot vērā, ka būvniecības darbi ir atkarīgi no vairākiem faktoriem un pastāv risks neapgūt piešķirto finansējumu tekošā gadā, IeM lūdz atļaut uzņemties ilgtermiņa saistības 2017. – 2019.gadam valsts robežas joslas infrastruktūras izbūvei.

Šonedēļ valdības lēmuma projekts tiks izsludināts saskaņošanai valsts sekretāru sanāksmē. Tas vēl būs jāatbalsta valdībā.

Jau ziņots, ka robežas joslas iekārtošanu paredzēts veikt arī uz Latvijas-Baltkrievijas robežas. Tur joslas izbūves darbus plānots sākt 2018. gadā, kam paredzēts finansējums pusmiljona eiro apmērā. Arī uz šīs robežas vietām plānots ierīkot žogu.

Visas robežas joslas gar Latvijas un Baltkrievijas robežu iekārtošanas prognozētie izdevumi ir 9,6 miljoni eiro.

Latvijas robeža ar Baltkrieviju ir 176 kilometrus gara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!