Foto: LETA
Zinātnieki un mediķi pauduši neizpratni un pat sašutumu par veselības ministres Andas Čakšas izteikumiem LTV raidījuma "De facto", kas svētdienas, 3. septembra, vakarā vēstīja par medikamentu "Rigvir" un tā neizņemšanu no kompensējamo zāļu sarakstiem, neskatoties uz onkologu iebildumiem.

Vairāku profesionālo asociāciju detalizēti uzskaitītus iebildumus un pamatojumu par "Rigvir" izslēgšanu no Valsts zāļu reģistra un kompensējamo zāļu saraksta ministre nosauca par "kādas sociālas grupas vēstuli". Kā LTV raidījumam "Panorāma" pirmdienas, 4. septembra, vakarā norāda zinātnieki – pietrūkst sarunas pēc būtības un tiek nonivelēta zinātnisko pierādījumu nozīme.

Kā iepriekš ziņoja "De facto", trīs profesionālās ārstu organizācijas jau gada sākumā lūdza pārskatīt pamatotību "Rigvir" preparātam atrasties reģistrā un tikt kompensētam no valsts budžeta, jo pētījumi un publikācijas par "Rigvir" efektivitāti ir ļoti zemas kvalitātes, turklāt preparāts reģistrēts tikai divas dienas pirms Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā. Tas ar esošo pierādījumu bāzi neizturētu prasības, lai tiktu reģistrēts divas dienas vēlāk.

"Kādas sociālās grupas rakstīta vēstule, ka man kaut kas nepatīk, šobrīd neko nepalīdz. Uzrādiet mums datus, ka jūsu pacientiem nestrādā šīs medikaments; mums šobrīd nav, uz ko reaģēt," komentēja veselības ministre Anda Čakša (Zaļo un zemnieku savienības izvirzīta).

Tieši Čakšas izteikumi sociālo tīklu vietnēs mediķu un zinātnieku aprindās izraisījuši asu nosodījumu. Kā vēsta "Panorāma", starp sašutušajiem zinātniekiem ir Teksasas universitātes asociētais profesors Uģis Gruntmanis, Rīgas Stradiņa universitātes Farmakoloģijas katedras vadītāja Santa Purviņa, Latvijas Universitātes asociētais profesors Vjačeslavs Kaščejevs.
Kaščejevs, kurš darbojas kvantu fizikā, "Panorāmai" norāda, ka pirmā reakcija uz ministres izteikumiem bija neizpratne un sarūgtinājums.

"Ja šāda attieksme tiek pieļauta arī no valsts, ar valsts bezdarbību, tad mēs sūtām signālu arī jauniem zinātniekiem. Visvairāk sirds sāp par šo brīnišķīgo atklājumu – par "Rigvir" vīrusu un tā potencēm ārstēt cilvēkus, kas šobrīd tiek tik briesmīgi sacūkots ar šāda veida komerciālām praksēm, attieksmi un zinātniskuma degradāciju," pauž Kaščejevs.

Zinātnieks arī norāda – valsts iestādēm komunicējot šādā veidā, zūd uzticība tam, ka zāles ir efektīvas un tās vērts pētīt un attīstīt. Ignorējot profesionāļu iebildumus, tiek mesta ēna pār visu zāļu kontroles sistēmu Latvijā.

Savukārt veselības ministre Anda Čakša LTV vēlreiz uzsver iepriekš minēto: "Ja mums būtu kaut viens ziņojums – ārsts, kas ārstē pacientu, teiktu, ka medikaments nestrādā, mēs pieprasām no ražotāja efektivitātes pētījumu. Šobrīd - uz kā pamata mēs to prasām? Saprotiet arī mani. Es saprotu, ko saka Kaščejeva kungs, es saprotu, ko saka zinātnieki, bet mums ir zināma procedūra, kā mēs nonākam pie tā, kā ieliek sarakstā un kā izņem, uz ko balstoties."

"Rigvir" ir piektajā vietā Latvijas pārdotāko recepšu zāļu topā. Tā pārdošanas apjomi aug daudz straujāk nekā citām populārām zālēm un pērn sasnieguši četrus miljonus eiro. Kā kompensējamo medikamentu to saņem aptuveni 300 vēža slimnieku gadā.

Kopš 2011. gada recepšu medikaments ir pilnībā kompensēts Latvijas pacientiem ar ādas melanomu. Savukārt 2015.gadā vēža viroterapija tika iekļauta ādas vēža un melanomas ārstēšanas klīniskajās vadlīnijās. Līdz šim viroterapiju ar "Rigvir" jau ir saņēmuši vēža pacienti no vairāk nekā 50 valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!