Foto: LETA

Varbūt oligarhi bijuši par attīstības dzinējspēku, jo parādījuši, kā nevajag darboties pie varas, intervijā "Latvijas Avīzei" pieļauj bijušais Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis.

Jāpiebilst, ka Ulmanis savulaik vadīja partiju "Par labu Latviju", kuras veidotāji un biedri bija par oligarhiem sauktie Andris Šķēle un Ainārs Šlesers.

Komentējot pēdējā 90. gadu politiskos notikumus, atjaunotās Latvijas pirmais prezidents min arī trešo "oligarhu" – Aivaru Lembergu, kurš bijis par iemeslu tam, ka Ulmanis pēc prezidentūras nolēmis neatgriezties Latvijas Zemnieku savienībā (LZS). "90. gados partijas veidojās, Latvijas lielkapitāla spēcīgi ietekmētas. Un par LZS toreiz šefību pārņēma Lembergs & Co. Ar viņu man nevarēja būt pa ceļam."

Pēc viņa sacītā, pateicoties Lembergam, LZS tolaik izglābās no politiska un finansiāla bankrota. Ulmanis uzskata, ka LZS un Nacionālā apvienība ir pašlaik stabilākie politiskie spēki. Viņš gan jautā, cik nacionāli noskaņoti ir šie politiķi. "Mīļā Nacionālā apvienība ap šo jautājumu vien tinas, un tad jau latviešiem partiju vajadzētu turēt kā dārgu relikviju, bet cik reāli un patiesi ir spēts aizstāvēt nacionālās intereses?"

Savukārt, runājot par pēdējā laika politiskajiem notikumiem, Ulmanis pauž vilšanos par "Vienotības" līdzšinējā vadītāja Piebalgā, kurš viņu kā "Vienotības" vēlētāju esot piemānījis, bet "tā intelekta noiešana no skatuves, kāds tur bija, būs zaudējums valsts politikai". Tiesa gan Māris Kučinskis (ZZS) izrādījies labāks premjers, nekā skeptiķi paredzēja, uzskata Ulmanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!