Foto: LETA

"Oligarhu lietas" Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītāja Inguna Sudraba (NSL) 29. augustā restorānā "3 pavāri" tikusies ar "LSF Holdings" tā laika valdes priekšsēdētāju Edgaru Jansonu, kurš arī figurē "Rīdzenes sarunās", vēstī TV3 raidījums "Nekā personīga".

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka 31. augustā ar komisijas tehniskā sekretāra starpniecību Sudraba izplatīja medijiem informāciju, ka viņa sazinājusies arī ar Mārupes novada domes deputātu Edgaru Jansonu, jo "Rīdzenes sarunu" materiālos izlasāms, ka 2010. gadā, iespējams, mēģināts no kompānijas "LSF Holdings", kuru Jansons vadījis no 2005. gada līdz 2012. gadam, izspiest kukuli. Sudraba sabiedrību informēja, ka saņēmusi no Jansona piekrišanu palīdzēt noskaidrot, vai 2010. gadā ir vai nav noticis kukuļa izspiešanas mēģinājums, kas, iespējams, varētu būt saistāms ar Andra Amerika (GKR) un Leonīda Loginova darbībām attiecībā uz velkoņu pakalpojumu sniegšanu Rīgas brīvostā, norādījusi komisija. Tomēr šajā paziņojumā Saeimas deputāte nebija minējusi kāda tieši bijusi šī tikšanās. "Nekā personīga" vēstī, ka Sudraba otrdienā ar Jansonu draudzīgi tērzējusi restorānā "3 pavāri".

Pati komisijas vadītāja raidījumam apgalvojusi, ka šī neformālā un neprotokolētā saruna viņai bijusi vajadzīga, lai labāk saprastu "oligarhu sarunās" runāto. Saruna notikusi pēc viņas iniciatīvas, jo viņai Jansons ieteikts kā ļoti godīgs cilvēks, kas vienmēr iestājies pret korupciju. "Un viņš noraida, ka it kā kompānijas vārdā būtu devis kukuli. Man ieteica ar viņu satikties, lai pārliecinātos, ka viss ir pilnīgi pretējs tam, kā tiek uzrādīts sarunās," raidījumam stāstīja Sudraba.

Politiķe apgalvojusi, ka "LSF Holdings" kādreizējam vadītājam nav atklājusi nekādu informāciju, kas viņai tapusi zināma kā šīs izmeklēšanas komisijas vadītājai. Sudrabai gan pagaidām nav izsniegta pielaide valsts noslēpumu saturošai informācijai, bet lielākā daļa oligarhu sarunu joprojām ir klasificētas.

"Nekā personīga" ziņo, ka no "oligarhu sarunām" pagaidām nav izvērtēta epizode, kurā no amata pienākumu pildīšanas atstādinātais Ventspils mērs Aivars Lembergs, ekspolitiķis Ainārs Šlesers un šī brīža Rīgas domes vicemērs Andris Ameriks (GKR) 2010. gada oktobrī apspriež notikumus Rīgas brīvostā, kad Loginovam dots kukulis, lai Lemberga bērniem pastarpināti piederošs uzņēmums varētu īrēt velkoņus un strādāt ostā.

Atsaucoties uz Valsts kontroles revīzijas ziņojumu par Rīgas brīvostas pārvaldes izšķērdētajiem miljoniem, raidījums skaidro, ka Konkurences padomes lieguma dēļ, brīvosta pati nedrīkst izmantot ienesīgos sev piederošos velkoņus "Santu" un "Stellu". Loginovs bez iepirkuma uz trim mēnešiem velkoņus nodevis nomā Lemberga bērniem piederošā uzņēmuma "LSF Holdings" izveidotajam SIA "Amberholdings Liepāja", ziņo raidījums. Līgums noslēgts par dārgu nomas maksu, lai ostā neielaistu konkurējošas kompānijas, taču "Amberholdings" darbus ostā veic, bet nomas maksu nemaksā.

Rezultātā gan vairāk nekā 700 000 eiro lielo parādu Rīgas brīvosta neatgūst, bet SIA "Amberholdings" piesaka sev maksātnespēju un šā gada martā uzņēmums likvidēts.

Kā iepriekš vēstīja žurnāls "Ir", tā sauktajā "oligarhu lietā" noklausītās politbiznesmeņa Aināra Šlesera sarunas liekot apšaubīt likumsargu darba kvalitāti un lēmumu šo lietu izbeigt. Žurnāls publicējis daļu sarunu atšifrējumu, kas iegūti "no avotiem, kas lūdz savu identitāti neatklāt". Skaļā "oligarhu lieta" sākās pirms sešiem gadiem, kad Saeimas atteikums atļaut veikt kratīšanu tā brīža parlamenta deputāta Aināra Šlesera dzīvesvietā kļuva par vienu no Saeimas atlaišanas pamatojumiem. Lietas pamatā bija aizdomas, ka "Rīgas Tirdzniecības ostas" (RTO) patiesie īpašnieki ir Šlesers, Andris Šķēle un Aivars Lembergs. Tagad lieta ir pačibējusi, savukārt, kā iepriekš "Delfi" jau ziņoja, divi no šiem politiķiem jau "legalizējušies" kā RTO īpašnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!