Foto: LETA
Lai godinātu Latvijas Brīvības cīņu plānotāju un vadītāju, ģenerāli, karavadoni un militāro stratēģi Pēteri Voldemāru Radziņu, Krasta ielas sākuma posmu no 13. janvāra ielas līdz Jēzusbaznīcas ielai plāno pārdēvēt par Ģenerāļa Radziņa krastmalu, informēja Rīgas pilsētas pašvaldībā.

Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja pirmdien, 4. septembrī, sēdē plāno skatīt jautājumus par sešu jaunu ielu nosaukumu piešķiršanu galvaspilsētā.

Rīgas dome iepriekš saņēmusi Ģenerāļa Pētera Radziņa biedrības iesniegums, kurā tiek norādīts, ka Radziņa ieguldījums Latvijas valsts dibināšanā un neatkarības nosargāšanā ir jānovērtē katram rīdziniekam un Rīgas viesim acīmredzamā veidā, jo ģenerālis izplānoja un vadīja arī Rīgas atbrīvošanas operāciju, kas noslēdzās ar bermontiešu padzīšanu no Rīgas 1919. gada 11. novembrī. Biedrība lūgusi sniegt viedokli par Ezermalas ielas posma starp Viskaļu ielu un Ķīšezera ielu pārdēvēšanu par godu ģenerālim Pēterim Voldemāram Radziņam. Kā pamatojums izvēlētajam ielas posmam ticis norādīts tas, ka šajā ielas posmā atrodas Nacionālā aizsardzības akadēmija, kurā tiek sagatavoti Latvijas Nacionālo bruņoto spēku virsnieki, un Latvijas armijas virsnieku militārajai izglītošanai tika veltīti arī ģenerāļa Radziņa dzīves gadi, kas nebija saistīti ar aktīvo dienestu.

Rīgas vietvārdu un pilsētvides objektu nosaukumu komisijas sēdē izskanējis piedāvājums Ģenerāļa Radziņa vārdā nosaukt Krasta ielas sākuma posmu no 13. janvāra ielas līdz Jēzusbaznīcas ielai. Sēdes laikā norādīts, ka Krasta ielas adresācijā pašreiz pastāv problēmas un adrešu numuri atkārtojas, tāpat arī adrešu numuru puses nav konsekventas. Turklāt jau iepriekšējā sasaukuma komisija ir rosinājusi šo posmu pārdēvēt, lai risinātu Krasta ielas adresācijas problemātiku.

Komisijas locekļi atbalstīja Krasta ielas posma pārdēvēšanu par Ģenerāļa Radziņa krastmalu.

Savukārt Biķernieku ielas sākuma posmu no Brīvības gatves līdz vēsturiskajai Biķernieku ielas trasei paredzēts pārdēvēt par Viļa Ģelbes ielu, lai godinātu Lāčplēša kara ordeņa kavalieri virsleitnantu Vili Ģelbi par nopelniem Latvijas valsts labā.

Lai gan Valsts valodas centrs atzinumā norādījis, ka nav atbalstāms priekšlikums pārdēvēt minēto ielas posmu par Viļa Ģelbes ielu, jo vienīgajam adresācijas objektam, kas piekļaujas šim Biķernieku ielas posmam, jau ir piešķirta adrese "Biķernieku iela 2" un jaunu adrešu piešķiršana šajā teritorijā faktiski nav iespējama, Rīgas vietvārdu un pilsētvides objektu nosaukumu komisija izlēma priekšlikumu virzīt uz Pilsētas attīstības komiteju izskatīšanai.

Tā kā Rīgas būvvalde saņēmusi SIA "Mežaparka rezidence" iesniegumu, kurā lūgts izskatīt jautājumu par nosaukumu piešķiršanu jaunizveidotām ielām Mežaparka apkaimē, Rīgas vietvārdu un pilsētvides objektu nosaukumu komisija atbalstījusi Ķelnes ielas, Georga Kūfalta ielas un Jaunā Mežaparka ielas nosaukuma piešķiršanu jaunizveidotajām ielām Mežaparkā pie Kokneses prospekta un Klaipēdas ielas.

Savukārt Ķengaraga ielu posmā no Austuves ielas līdz Maskavas ielai plānots pārdēvēt par Franča Trasuna ielu. Rīgas vietvārdu un pilsētvides objektu nosaukumu komisija šo jautājumu skatījusi, jo Rīgas domē saņemts Latgaliešu kultūras biedrības iesniegums ar lūgumu kādu no Rīgas Latgales priekšpilsētas ielām pārdēvēt garīdznieka un politiķa Franča Trasuna vārdā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!