Foto: LETA

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) rosina saglabāt pašlaik spēkā esošo kārtību, kad kriminālvajāšanai izdotam deputātam ir liegts piedalīties Saeimas sēdēs.

Pašlaik Saeimā konceptuāli atbalstītajos grozījumos parlamenta Kārtības rullī paredzēts, ka deputātam nebūtu tiesības piedalīties Saeimas darbā tikai tad, ja viņš atrodas apcietinājumā. "Pat ja deputāts tiktu saukts pie kriminālatbildības par smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu, un viņam netiktu piemērots apcietinājums, deputāts drīkstētu piedalīties Saeimas darbā. Turklāt turpinātu saņemt mēnešalgu pilnā apmērā un kompensācijas," norāda Mūrniece.

Parlamenta priekšsēdētāja skaidro, ka likumā pašlaik spēkā esošo kārtību, kad kriminālvajāšanai izdotam deputātam liegts piedalīties parlamenta un tā institūciju sēdēs, var uzskatīt par parlamentāriešu politiskās atbildības normu vēlētāju priekšā.

"[Pašlaik] gadījumos, kad pār deputātu kritusi aizdomu ēna, un Saeima sniegusi akceptu apstākļu noskaidrošanai, deputāts zaudē aktīvās tiesības piedalīties Saeimas darbā. [Tas] vienlaikus veicina Saeimas darba kvalitāti un stiprina uzticību Saeimas darbībai kopumā. Tādējādi nav atbalstāma atkāpšanās no augstajiem morāles principiem, kas nostiprināti spēkā esošajā redakcijā," uzsver Mūrniece.

Kā ziņots, Saeima konceptuāli atbalstījusi apjomīgu grozījumu veikšanu parlamenta Kārtības rullī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!