Foto: EPA/Scanpix/LETA

Drošības policija (DP) sadarbībā ar pašvaldībām veic preventīvus pasākumus saistībā ar pretrunīgi vērtētajām Krievijas un Baltkrievijas militārajām mācībām "Zapad 2017", apstiprināja DP.

DP pievērš pastiprinātu uzmanību šīm mācībām, kā arī atbilstoši savai kompetencei veic citus preventīvus pasākumus, tajā skaitā sadarbībā ar pašvaldībām. Ievērojot DP kā valsts drošības iestādes darbības specifiku, papildus komentārus DP šobrīd nesniedz.

Vairākām pašvaldībām, kas robežojas ar Krieviju un Baltkrieviju, tika jautāts vai DP tām sniegusi kādas preventīvas rekomendācijas.

Dagdas novada domes priekšsēdētājs Aivars Trūlis (LRA) pastāstīja, ka viņam ar DP pārstāvjiem nav bijis sarunu saistībā ar mācībām "Zapad". "Pie mums viss klusu un mierīgi. Cilvēki nav satraukušies sakarā ar gaidāmajām militārajām mācībām, ne lidmašīnas, ne kas cits nav manīts. Nezinu, kādēļ šāda ažiotāža," neizpratni pauda Trūlis.

Arī Alūksnes novada domē apliecināja, ka saistībā ar "Zapad" neviens no DP tajā nav vērsies.

Alūksnes novadā ir izvietoti Nacionālo bruņoto spēku objekti un netālu no tās Krievijā, Ostrovā atrodas aviācijas bāze. Pērn aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) Saeimā norādīja, ka 15. armijas aviācijas brigādes bāze Ostrovā, kas atrodas tikai pāris desmit kilometru attālumā no Latvijas robežas, tiek apgādāta ar jaunākās paaudzes helikopteriem.

Savukārt Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks (ZZS) pastāstīja, ka viņam tikšanās ar DP pārstāvjiem saistībā ar gaidāmajām militārajām mācībām plānota pirmdien, 4.septembrī.

DP šonedēļ izplatītajā preses paziņojumā informēja, ka militāro mācību aktīvā fāze norisināsies no 14. septembra līdz 20. septembrim. Tomēr DP vērtējumā tā uzskatāma par kulmināciju plašākam civilimilitāru mācību un sagatavošanās darbu kompleksam, kuri veikti visa šā gada garumā, it īpaši septembrī.

Ņemot vērā pastāvošo provokāciju risku, pastiprināta uzmanība tiek pievērsta jebkāda veida militāra un paramilitāra rakstura darbībām, kas DP vērtējumā ir arī tā dēvētās militārās simulācijas spēles, starp tām populārākās Latvijā ir "airsoft" un "lasertag".

Saistībā ar minētajiem apdraudējumiem, DP veic pārrunas ar militārās simulācijas pasākumu organizatoriem, norādot uz potenciālajiem apdraudējumiem, kā arī šādu aktivitāšu negatīvo ietekmi uz valsts un sabiedrības drošības interesēm.

DP aicina Latvijas iedzīvotājus būt vērīgiem mācību "Zapad 2017" laikā, un par aizdomīgiem gadījumiem informēt DP pa tālruni 67208964, vai elektronisko pastu "dpdd@dp.gov.lv" jebkurā diennakts laikā.

Jau ziņots, ka satraukumu par mācībām paudušas Baltijas valstis, Ukraina un NATO. Piemēram, Lietuvas izlūkdienesti šīs mācības vērtējuši kā vienu no šā gada lielākajiem apdraudējumiem nacionālajai drošībai, atgādinot, ka iepriekš, 2009. un 2013."gadā, Krievija tajās faktiski slīpējusi iemaņas okupēt Lietuvas dienviddaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!