Foto: DELFI Aculiecinieks
Kurzemes prospekta ugunsgrēkā cietušās būvgružu izgāztuves teritorijas attīrīšana norit jau kopš 2016. gada, sacīja Valsts vides dienesta (VVD) Piesārņojuma kontroles daļas vadītājs Elmārs Jasinskis.

Viņš skaidroja, ka ugunsgrēkā cietušās zemes īpašnieks ir SIA "Las-RT", no kura šo zemi līdz 2015. gadam īrēja kāds cits, nu jau bankrotējis, komersants. Pēc īrnieka maksātnespējas procesa ierosināšanas, SIA "Las-RT" uzsāka sarunas ar VVD par uzkrāto būvgružu izvešanu no teritorijas.

Būvgružu izvešana no teritorijas tika sākta 2016. gadā. Jasinskis pauda, ka SIA "Las-RT" finansiālo iespēju robežās veic teritorijas attīrīšanu, norādot, ka līdz šim no teritorijas izvesti aptuveni 1500 kubikmetri būvgružu. Viņš arī piebilda, ka starp šiem būvgružiem atrodami dažādi plastmasas izstrādājumi un riepas.

Taujāts par ugunsgrēka izcelšanās iemesliem, Jasinskis sacīja, ka arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāvji, apdzēšot ugunsgrēku, konstatējuši, ka liesma izcēlusies piecās vai sešās atkritumu krāvuma vietās. "Parasti, šādi atkritumi tāpat vien neaizdegas," pauda Jasinskis, norādot, ka atkritumu grēda vairāku gadu laikā ir manāmi apaugusi, kas aizdedzināšanu bez palīglīdzekļiem padara sarežģītāku.

Lai gan Jasinskis uzskata, ka pēdējā laika ugunsgrēki šāda veida izgāztuvēs Rīgā, visdrīzāk, ir ļaunprātīgu motīvu veikti, par iespējamiem vainīgajiem viņš spriest atsakās, norādot, ka par šiem atgadījumiem būtu jāinteresējas policijai.

Tāpat VVD pārstāvji, sakarā ar atkritumu ugunsgrēkiem, uzsākusi komunikāciju ar policijas pārstāvjiem. Oficiāli gan dienests nelūdz uzsākt krimināllietu, jo vakardienas ugunsgrēkā nesaskata komersantam nodarītu mantisko zaudējumu. "Ja uzņēmējs to uzskatīs par mantisko zaudējumu, varbūt kaut kas tiks uzsākt, bet VVD neliekas, ka tas būtu mantisks zaudējums. Grunts piesārņojums nav konstatēts, jo degusi vien atkritumu krāvuma virskārta," sacīja Jasinskis.

Kā ziņots, vakar vakarā izcēlās paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks Kurzemes prospektā, Rīgā, kur dega atkritumi un riepas, sacīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Inta Šaboha.

VVD ir aizdomas, ka ugunsgrēks Kurzemes prospektā, Rīgā, ir ļaunprātīga dedzināšana, sacīja Jasinskis.

Viņš uzsvēra, ka pēdējā laika notikumi - šis ugunsgrēks, kā arī Vides aizsardzības kluba šodien sasauktā preses konference par nelegālu riepu glabātuvi - izskatās par kādu personu īstenotu apmelošanas kampaņu pret VVD un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju.

Jasinskis skaidroja, ka teritorijā, kur tagad notiek ugunsgrēks, vairākus gadus kāda SIA apsaimniekoja atkritumus, bet pēc tam bankrotēja. "Tagadējais teritorijas īpašnieks savu finansiālo iespēju robežās teritoriju attīra. Tur bija būvniecības atkritumi, sadzīves atkritumi, varbūt arī pa kādai riepai, taču bīstamību videi šis ugunsgrēks nerada," skaidroja Jasinskis.

Viņš piebilda, ka teritorijas īpašnieks šodien apsolījis VVD nodrošināt šai teritorijai fizisku apsardzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!