Foto: AFP/Scanpix
Saistībā ar Krievijas armijas mācībām "Zapad 2017" vairāki airsoft hobija piekritēji pauduši sašutumu par Drošības policijas (DP) aizliegumu rīkot publiskas vai privātas airsofta spēles Latvijas teritorijā, tomēr Latvijas Airsofta asociācija skaidro, ka DP nav nākusi klajā ar aizliegumu rīkot militārās simulācijas spēles, bet gan sniegusi argumentētu un apsvērtu viedokli, kas jāņem vērā sabiedrības interesēs, portālam "Delfi" klāsta asociācijas valdes loceklis Dmitrijs Medvedevs.

Papildus Medvedevs norāda, ka asociācijai notiek nepārtraukta komunikācija ar DP amatpersonām.

"Publiskā vidē ir izskanējuši vairāku spēļu organizatoru negatīvie viedokļi par DP it kā prettiesisku darbību vai nievājošu attieksmi pret aisofta spēļu dalībniekiem vai spēļu rīkotājiem, paziņojot par aizliegumu jebkādām aktivitātēm 2017. gada septembrī tikai 2017. gada augusta beigās. Jānorāda, ka biedrība "Latvijas Airsoft spēlētāju asociācija" jau iepriekš aicināja visus biedrus un hobija piekritējus atturēties no spēļu rīkošanas 2017. gada septembrī," uzsver asociācijas valdes loceklis.

Viņš pauž, ka asociācijas biedri minēto informāciju uztvēruši ar sapratni. Vairākas spēles, kuru dalībnieku skaits būtu vērā ņemams, jau pārceltas uz citiem datumiem un tas spēļu dalībniekiem bija zināms.

Jau vēstīts, ka saistībā ar Krievijā un Baltkrievijā notiekošajām militārajām mācībām "Zapad-2017" Drošības policija (DP) pastiprināti pievērš uzmanību militāro simulācijas spēļu, piemēram, airsofta un lāzertaga, dalībniekiem. Tikmēr šīs nodarbes entuziasti pauž neapmierinātību un neizpratni par šādu tiesībsargājošo iestāžu aktivitāti.

DP portālam "Delfi" skaidroja, ka militārā simulācija var tikt izmantota kā piesegs provokatīvām darbībām, tādējādi gan airsofts, gan lāzertags, gan arī citu militārās simulācijas pasākumu dalībnieki tiek pakļauti pastiprinātu pārbaužu riskam. DP norāda, ka rīkosies savas kompetences ietvaros un, vadoties no saņemtās informācijas par iespējamiem apdraudējumiem, veiks atbilstošus informācijas pārbaudes pasākumus.

Valsts drošību sargājošā iestāde norāda, ka tā un arī citas valsts institūcijas gaidāmajām Krievijas un Baltkrievijas militārajām mācībām, kuru aktīvā fāze norisināsies no 14. septembra līdz 20. septembrim, pievērš pastiprinātu uzmanību. DP vērtējumā šo militāro mācību aktīvā fāze tomēr uzskatāma par kulmināciju plašākam civilimilitāru mācību un sagatavošanās darbu kompleksam, kuri veikti visa šā gada garumā, it īpaši septembra mēnesī.

Savukārt Mārtiņš Muižnieks savā "Facebook" lapā paudis, ka viņa pārstāvētā organizācija "Streelnieks.lv" saņēmis zvanu no DP, kas paziņojusi, ka no 1. septembra līdz 30. septembrim ir aizliegtas jebkāda veida airsofta un lāzertaga aktivitātes. Interesējoties pie citiem nozares pārstāvjiem, viņš secinājis, ka vairums no "nozares spēlētājiem" par šādu aizliegumu nav zinājuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!