Foto: streelnieks.lv

Saistībā ar Krievijā un Baltkrievijā notiekošajām militārajām mācībām "Zapad-2017" Drošības policija (DP) pastiprināti pievērš uzmanību militāro simulācijas spēļu, piemēram, airsofta un lāzertaga, dalībniekiem. Tikmēr šīs nodarbes entuziasti pauž neapmierinātību un neizpratni par šādu tiesībsargājošo iestāžu aktivitāti.

DP portālam "Delfi" skaidro, ka militārā simulācija var tikt izmantota kā piesegs provokatīvām darbībām, tādējādi gan airsofts, gan lāzertags, gan arī citu militārās simulācijas pasākumu dalībnieki tiek pakļauti pastiprinātu pārbaužu riskam. DP norāda, ka rīkosies savas kompetences ietvaros un, vadoties no saņemtās informācijas par iespējamiem apdraudējumiem, veiks atbilstošus informācijas pārbaudes pasākumus.

Valsts drošību sargājošā iestāde norāda, ka tā un arī citas valsts institūcijas gaidāmajām Krievijas un Baltkrievijas militārajām mācībām, kuru aktīvā fāze norisināsies no 14. septembra līdz 20. septembrim, pievērš pastiprinātu uzmanību. DP vērtējumā šo militāro mācību aktīvā fāze tomēr uzskatāma par kulmināciju plašākam civilimilitāru mācību un sagatavošanās darbu kompleksam, kuri veikti visa šā gada garumā, it īpaši septembra mēnesī.

"Ņemot vērā pastāvošo provokāciju risku, pastiprināta uzmanība tiek pievērsta jebkāda veida militāra un paramilitāra rakstura darbībām, kas DP vērtējumā ir arī tā dēvētās militārās simulācijas "spēles", starp tām populārākās Latvijā – airsofts un lāzertags. Vēršam uzmanību, ka militārās simulācijas viens no pamatelementiem ir tādu ieroču izmantošana, kas ārēji vizuāli neatšķiras no īstiem kaujas ieročiem. Tāpat militārās simulācijas pasākumu dalībnieki izmanto formastērpus, kas vizuāli līdzinās ārvalstu bruņoto spēku, tajā skaitā Krievijas vai NATO dalībvalstu, militāro organizāciju formastērpiem, kā arī tiek izmantoti militāra tipa formastērpi bez speciālām atpazīšanās zīmēm," norāda DP, papildinot, ka šādā ekipējumā tērptas personas piesaista iedzīvotāju uzmanību, jo sevišķi saistībā ar minētajām militārajām mācībām "Zapad-2017".

Līdz ar to DP uzskata, ka jebkādi militārās simulācijas pasākumi šajā laikā maldina gan iedzīvotājus, gan valsts institūcijas par iespējamu apdraudējumu. "DP pastāvīgi saņem un pārbauda informāciju no iedzīvotājiem par iespējamām militārām aktivitātēm, piemēram, par iespējamu militārpersonu, tajā skaitā formastērpos bez atpazīšanās zīmēm tērptu un bruņotu ar kaujas ieročiem, pulcēšanos vai atrašanos Latvijas lauku teritorijās. Šāda veida informācija tiek rūpīgi pārbaudīta, lai izslēgtu valsts drošības apdraudējumu," uzsver drošības iestāde.

Saistībā ar minētajiem apdraudējumiem DP veic pārrunas ar militārās simulācijas pasākumu organizatoriem, norādot uz potenciālajiem apdraudējumiem, kā arī šādu aktivitāšu negatīvo ietekmi uz valsts un sabiedrības drošības interesēm. Atbilstoši DP kompetencei, militārās simulācijas pasākumu organizatori tiek brīdināti par iespējamiem pārpratumiem gadījumos, kad valsts drošības iestādes saņem iedzīvotāju sūdzības par aizdomīgu personu, kas ir bruņotas un tērptas militāra rakstura formas tērpos, aktivitātēm.

DP izsaka pateicību visiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri sniedz informāciju par iespējamiem apdraudējumiem valsts drošībai, par viņu pilsonisko iniciatīvu. Tāpat DP uzsver, ka augstu novērtē tos militārās simulācijas pasākumu organizatorus, kuri ar sapratni un atbildību attiecas pret pastāvošiem apdraudējumiem.

DP arī turpmāk militāro mācību "Zapad-2017" laikā komunicēs ar militārās simulācijas pasākumu organizatoriem, lai novērstu iespējamus pārpratumus un valsts vai sabiedrības drošības apdraudējumus. Drošību sargājošā iestāde aicina Latvijas iedzīvotājus būt vērīgiem militāro mācību "Zapad 2017" laikā un par aizdomīgiem gadījumiem informēt to, zvanot 67208964 vai rakstot e-pastu dpdd@dp.gov.lv jebkurā diennakts laikā.

Savukārt Mārtiņš Muižnieks savā "Facebook" lapā paudis, ka viņa pārstāvētā organizācija "Streelnieks.lv" saņēmis zvanu no DP, kas paziņojusi, ka no 1. septembra līdz 30. septembrim ir aizliegtas jebkāda veida airsofta un lāzertaga aktivitātes. Interesējoties pie citiem nozares pārstāvjiem, viņš secinājis, ka vairums no "nozares spēlētājiem" par šādu aizliegumu nav zinājuši.

Muižnieks pauž, ka "saprot un novērtē ierobežojumu svarīgumu arī nacionālās drošības mērogā, taču valsts iestādēs valdošais bardaks ar "vajag jau aizvakar" tur arī var palikt, un nevar vienkārši tā nogriezt gaisu un pateikt - padzīvos mirkli bez". "Un nevar uzlikt visaptverošus ierobežojumus, neizvērtējot pasākuma konceptu un tā norises vietu. Slēgts laukums, kur ārpusē esošie pat nenojauš par pasākuma norisi, nekādi nevar radīt risku provokācijām. It īpaši, ja nereti šais pasākumos ir bērni," pauž Muižnieks.

Portāls "Delfi" jau vēstījis, ka DP jau iepriekš uzmanījusi airsofta spēlētājus. Piemēram, 2016. gadā plašāku sabiedrības uzmanību piesaistīja DP pārbaudes Ozolnieku novada Cenu pagastā, kur tā pārbaudījusi personas, kas Krievijas armijas formastērpiem līdzīgā apģērbā piedalījās airsofta spēlē. Toreiz 28. augustā Ozolnieku novada privātajā poligonā "Dalbe" airsofta spēli organizējusi komanda ar nosaukumu "Vostok". Tāpat sauc arī prokremlisko separātistu bataljonu Ukrainā, kura vārds pirmo reizi plaši izskanēja pēc kaujas Doņeckas lidostā 2014. gada maijā.

Airsofts, kas krievvalodīgajā vidē pazīstams arī kā straikbols, ir aktīva militārās simulācijas spēle, kurā dalībnieki sadalās komandās un izmanto kaujas ieroču kopijas, kā arī citu reālajam līdzīgu un īstu militāro ekipējumu. Airsofta ieroči šauj ar plastmasas lodītēm, par dzinējspēku izmantojot saspiestu gaisu, atsperes vai elektromotoru.

Daudziem hobija spēlētājiem airsofts, līdzīgi kā peintbols un lāzertags, ir aktīvs brīvā laika pavadīšanas un izklaides veids. Taču Latvijā darbojas arī pastāvīgas komandas, kas regulāri trenējas un apgūst lauka kaujas iemaņas, komandas sadarbību, komandvadības un operāciju plānošanas prasmes, kas ļauj gūt militāras iemaņas un sasniegt labus rezultātus sacensībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!