Foto: LETA

"Oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisija apzinājusi un kā ekspertus pieaicinājusi juristu un Latvijas Juristu biedrības vadītāju Aivaru Borovkovu, bijušo Augstākās tiesas senatoru Pāvelu Gruziņu, politologu Valdi Kalniņu un bijušo Latvijas Policijas akadēmijas rektori Āriju Meikališu. Tāpat savā viedoklī dalīsies Iekšlietu ministrijas Izmeklēšanas departamenta priekšnieks Imants Rūdolfs Pličs, otrdien Saeimas izmeklēšanas komisijas sēdē paziņoja tās vadītāja Ingūna Sudraba (NSL).

Gan Borokovs, gan Gruziņš iepriekš intervijā laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" pauduši kritisku viedokli par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi un darbu. Piemēram, Borokovs norādījis, ka, viņaprāt, par "oligarhu sarunām" būtu nepieciešams sākt jaunu kriminālprocesu, bet Gruziņš "Neatkarīgajai Rīta Avīzei" sacījis, ka Saeimas izmeklēšanas komisijām sabiedriski nozīmīgu rezultātu nav.

Savukārt aģentūras LETA arhīvs liecina, ka 2002. gadā pieaicināto eksperti Meikališu Latvijas Pirmā partija (LPP) virzījusi kā savu kandidāti iekšlietu ministres amatam. Tāpat 2002. gadā sabiedrība par atklātību "Delna" Meikališu virzīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amatam.

Jau iepriekš sēdēs noskaidrots, ka parlamentārās izmeklēšanas komisiju oficiāli konsultē bijušais Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") dēla Anrija advokāts Aldis Alliks. Viņš iepriekš norādīja, ka par iespējām konsultēt komisiju interesējies pats, vispirms zvanot komisijas loceklim Andrejam Judinam, bet pēc tam, pēc komisijas vadības iecelšanas, tās vadītājai Ingūnai Sudrabai. Alliks skaidroja, ka sākotnēji nav domājis, ka par konsultēšanu saņems atalgojumu, bet, to uzzinot, no atlīdzības nav atteicies, jo secinājis, ka jāstrādā būs daudz. Cik liela ir noteiktā atlīdzība, Alliks neprecizēja. Allika kā oficiālā konsultanta pienākumos ietilpst nodrošināt komisijas saraksti ar institūcijām, analizēt un strukturēt komisijā saņemto informāciju, sniegt komisijas sēdēs ziņojumus par iesūtīto informāciju un saraksti un sagatavot un iesniegt komisijai atbilžu projektus uz fizisko un juridisko personu iesniegumiem, sagatavot komisijai nepieciešamo informāciju apkopojumus, analīzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!