Foto: LETA

Ja Rihards Eigims (Mūsu partija) kļūtu par Daugavpils domes priekšsēdētāju, tas ļautu ar pilsētas vadību gan valdības, gan Saeimas frakcijas līmenī sastrādāties citā kapacitātē, sacīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Izmaiņas sastrādāšanās līmenī būtu loģiskas, ņemot vērā, ka Eigims ir Latvijas Zemnieku savienības biedrs, skaidroja politiķis. Tomēr Brigmanis nezina, vai šajā jautājumā būtu panākta vienošanās ar pašlaik opozīcijā esošo Jāni Lāčplēsi. Par turpmākajiem procesiem pilsētas domē jautājumi jāuzdod pašiem daugavpiliešiem no visiem nozīmīgākajiem politiskajiem spēkiem.

ZZS līderis vērsa uzmanību, ka jautājums ir, ko darīs partijas "Saskaņa" pārstāvji. Politiķis domā, ka "Saskaņa" mēģinās saglabāt savas pozīcijas un centīsies "pāraģitēt" savā pusē deputātus no Lāčplēša vai Eigima partijām.

Vaicāts, vai Eigims pats vēlas būt Daugavpils mērs, Brigmanis sacīja, ka tā kā pašvaldību vēlēšanās politiķis balotējās kā mēra kandidāts, tad no vienas puses būtu muļķīgi, ja viņš šādas iespējas gadījumā atturēties pretendēt uz šo amatu. Reizē pašreizējā situācija ir sarežģīta, jo Eigims apzinās, ka, nokļūstot mēra amatā, viņu "var uzmest jebkurā brīdī", piebilda politiķis.

ZZS frakcijas vadītājs atstāstīja, ka agrāk notikušā sarunā Lāčplēsis par Eigimu bija izteicies "ne pārāk glaimojoši" un toreiz nepiekrita pieejai, ka Eigims kļūst par domes vadītāju un Lāčplēsis par viņa vietnieku. Tagad gan Lāčplēša teiktais medijos varētu liecināt, ka situācija, iespējams, ir mainījusies par labu sadarbībai, pauda Brigmanis. ZZS gan šajā procesā iekšā nejauksimies, jo vietējiem politiķiem ir jāizlemj pašiem, vai kopīgi strādāt.

Politiķis arī atgādināja, ka ZZS Daugavpils domē nav pārstāvēta.

Taujāts par ZZS iespēju ciešāk sadarboties ar "Latgales partiju", Zaļo un un zemnieku savienības līderis norādīja, ka šai partijai ir sadarbības līgums ar "Vienotību", kuras frakcijā arī strādā "Latgales partijas" deputāts. Lāčplēša partija ir izvēlējusies sadarboties ar citu partiju, un, ņemot vērā, ka "Vienotība" ir ZZS koalīcijas partneris, šajā situācijā nekādu problēmu neesot.

Jau ziņots, ka vakar, 23. augustā, Daugavpils domē trīs no "Mūsu partijas" saraksta ievēlētie deputāti paziņoja, ka pametīs koalīciju ar "Saskaņu".

Tomēr vakar vakarā notikušajā "Mūsu partijas" valdes sēdē lēmums par izstāšanos no domes valdošās koalīcijas netika pieņemts. Lai uzklausītu visu no "Mūsu partijas" saraksta Daugavpils domē ievēlēto deputātu viedokļus par koalīcijas līguma laušanu, šovakar bija plānots sasaukt atkārtotu partijas valdes sēdi.

Eigims informēja, ka no "Mūsu partijas" domē ievēlētie deputāti patur sev tiesības risināt sarunas par domes vadības veidošanu un būs priecīgi, ja saņems atbalstu no visiem Daugavpils domē ievēlētajiem politiskajiem spēkiem.

Šāda lēmuma pamatā esot Daugavpils mēra Andreja Elksniņa (S) izteiktā neuzticība Eigimam. To viņš uztvēris kā "norādi uz durvīm", ņemot vērā Elksniņa izteikumus, ka mērs nestrādās komandā ar cilvēkiem, kuriem neuzticas.

Pašreizējais Daugavpils mērs Elksniņš savukārt paziņoja, ka Daugavpils domes koalīcija strādāja un turpinās strādāt tik ilgi, cik tas tiks ļauts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!