Uzņēmums SIA "Maxima Latvija" nolēmis tā dēvētajā Zolitūdes traģēdijā fiziski cietušajiem izmaksāt atbalsta maksājumus. Uzņēmuma un biedrības "Zolitūde 21.11" vienošanās paredz, ka traģēdijā fiziski cietušo atbalstam kopumā uzņēmums novirzījis gandrīz 900 tūkstošus eiro.

Pirms preses konferences vairāku cietušo civillietās un krimināllietā pārstāvis, zvērināts advokāts Aldis Gobzemes informējis, ka kompensāciju izmaksa cietušajiem, kuri traģēdijā izdzīvojuši, nav saskaņota ar viņa klientiem un šādā veidā "Maxima Latvija" cenšas nopelnīt uz izdzīvojušo cietušo rēķina, piedāvājot izmaksāt mazākas kompensācijas nekā cietušajiem likumīgi pienākas.

Gobzems sacīja, ka viņa pozīcija nesaskan ar uzņēmuma pausto pozīciju.

Panāktā vienošanās paredz, ka katram, kuru Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrs atzinis par smagi cietušu, tiks izmaksāti līdz 75 000 eiro. Cietušie, kuri guvuši vidēji smagas traumas, varēs saņemt no 20 000 līdz 35 000 eiro, savukārt viegli cietušajiem būs iespēja saņemt atbalstu 5000 eiro apmērā. Uzņēmums skaidro, ka fiziski cietušo personu traumu smaguma pakāpe noteikta, ņemot vērā Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra slēdzienus Zolitūdes traģēdijas krimināllietā.

"Zolitūde bija nebijuša mēroga traģēdija Latvijā un nevienam nav pieredzes, kā risināt šādus gadījumus, tai skaitā arī ne mums. Esam pateicīgi cietušo pārstāvjiem par konstruktīvo dialogu un ieguldīto darbu, lai meklētu risinājumu atbalsta sniegšanai fiziski cietušajiem. Pārrunu rezultātā esam nonākuši pie risinājuma atbalsta sniegšanai traģēdijā fiziski cietušajiem, kas ir guvis atbalstu biedrības "Zolitūde 21.11" valdē," panākto vienošanos komentējis "Maxima Latvija" vadītājs Andris Vilcmeiers.

Savukārt biedrības "Zolitūde 21.11." vadītāja Regīna Ločmele-Luņova sacījusi, ka "panāktā vienošanās ar "Maxima Latvija" ir apliecinājums tam, ka uzņēmums pilda savu iepriekš pausto apņemšanos par atbalsta sniegšanu cietušajiem, kuri traģēdijā guvuši fiziskas traumas". Viņa uzsvērusi, ka atbalsta pieņemšana ir katra cietušā brīva izvēle.

Patlaban sākts vienošanās parakstīšanas process jau ar vairākiem fiziski cietušajiem.

"Maxima Latvija" preses pārstāvis Ivars Svilāns atgādināja, ka pērn novembrī uzņēmums paziņoja par atbalstu bojā gājušajiem tuviniekiem un tagad ir panākts atbalsts arī fiziski cietušajiem, papildinot, ka tas ir brīvprātīgs process tāpat kā bojā gājušajiem tuviniekiem.

Ločmele-Ļuņova sacīja, ka ar šo paziņojumu uzņēmums un biedrība sāk jaunu kompensāciju izmaksu etapu, bet tas vēl neesot noslēdzošais etaps. Viņa atklāja, ka nākotnē ir paredzams vēl trešais etaps. Viņa pauda gandarījumu, ka uzņēmums parāda "augustu sociālās atbildības pakāpi un tur savu vārdu". Tāpat viņa precizēja, ka traumu smagums nav gluži atbilstošs Tiesu medicīnas centra atzinumam, un vidēji smagas traumas tiek iedalītas divās daļās. "Smagākais jautājums ir par trim ugunsdzēsējiem, kuri skaitījušies VUGD ievainoto sarakstā, bet netika atzīti par traumētiem traģēdijā. Tāpat jautājums ir par vēl vienu ugunsdzēsēju, kurš traumas guvis sniedzot medicīnisko palīdzību traģēdijā cietušajiem ugunsdzēsējiem," sacīja biedrības pārstāve, piebilstot, ka kopējais atbalsts ugunsdzēsējiem, kas dienestā guvuši traumas, ko paredz noteikumi, ir ļoti mazs.

Biedrības vadītāja arī pauda nožēlu, ka patlaban "Maxima Latvija" ir vienīgais uzņēmums, kurš piedalās kompensāciju izmaksā cietušajiem. Tāpat viņa, uzsverot, ka tas ir viņas privātais viedoklis, sacīja, ka "Homburg Zolitūde" izmantojis juridiskās darbības un pilnībā izvairījies no pilnībā jebkādu kompensācijas izmaksāšanas gan tagad, gan nākotnē.

Preses brīfingā iesaistījās arī Gobzems, kurš klātesošajiem skaidroja, ka šajā preses paziņojumā izskanējuši vismaz divi meli. Pirmie no tiem ir, ka esot panākta vienošanās, jo šādas visaptverošas vienošanās starp pusēm nav bijusi un tā nav saskaņota ar viņa klientiem. Viņš pauda, ka tas ir "Maxima Latvija" "mēģinājums nopelnīt uz to izdzīvojušo rēķina, piedāvājot samaksāt mazāk nekā viņiem pienākas". Advokāts uzsvēra, ka viņa klienti šādu vienošanos nav noslēguši, un uzņēmums ar viņa klientiem nekādās sarunās nav iesaistījies. "Mani klienti, liels vairums turpinās tiesāties. Mani klienti uzskata, ka šāda rīcība nesaskaņojot ar viņu pārstāvi ir nepieņemama, Mani klienti uzskata, ka cenšoties nopelnīt "uz kapeikām" nav pieklājīgi," sacīja advokāts.

Ločmele-Ļuņova iebilda, ka Gobzems iepriekšējā reizē, kad uzņēmums paziņoja par kompensācijām bojā gājušo tuviniekiem, bija iebildis pret viņas dalību konferencē. "Paklusējiet, lūdzu, Gobzema kungs," viņa teica, uzsverot, ka biedrībai svarīgākais ir panākt cietušajiem izdevīgu vienošanos. Papildu viņa diezgan skaļā tonī pauda cerību, ka Gobzemam reiz pietiks drosmes pateikt, cik un kurš nopelnīja ar šo vienošanos par 100 000 eiro izmaksu traģēdijā bojā gājušo tuviniekiem.

Gobzems pauda, ka, viņaprāt, šai kompensāciju summai ir jābūt nedaudz lielākai, tostarp tajā jāiekļauj “likumiskie procenti, kas ir 6% gadā”. Līdz ar to izmaksājamai summai jābūt kā minimums par 24% lielākai, pauda advokāts, kā piemēru arī minot, ka viņš neuzskata, ka cilvēks, kas traģēdijā sešās vietās lauzis mugurkaulu, ir guvis vidēji smagas traumas nevis smagas traumas. “Mēs necīnāmies par neracionālām summām,” rezumēja Gobzemes. Tāpat viņš sacīja, ka jārunā arī par cilvēkiem, kas nav guvuši fiziskas traumas, bet savām acīm redzējis traģēdiju un guvis morālas traumas. Ločmele-Ļuņova sacīja, ka nākamais jautājums, ko biedrība risinās ar uzņēmumu, ir par morāli cietušajiem. “Mēs sekosim tam līdz un visi cietušie par to ir informēti,” tā biedrības pārstāve.

Kopumā uzņēmuma aplēses ir, ka traģēdijā smagas, vidējas un vieglas traumas kopumā guvuši 35 cilvēki, kas var slēgt vienošanos par kompensāciju izmaksu. Vienošanās paredz, ka civillietās prasītāji atsauc prasību pret "Maxima Latvija" un "Tineo", tāpat krimināllietā tiek atsaukta kaitējuma kompensācija pret šiem uzņēmumiem.

Jau iepriekš ziņots, ka "Maxima Latvija" ar daļu no Zolitūdes traģēdijā cietušajiem pērn panāca vienošanos, kas attiecas arī uz uzņēmumu "Tineo". Vienošanās paredz, ka katra bojā gājušā ģimene saņems 100 000 eiro.

Pirmie, kas parakstījuši uzņēmuma un cietušo vienošanos par katru bojā gājušo izmaksāt 100 000, ir ģimenes, kuras pārstāv zvērināts advokāts Aldis Gobzems. Viņš iepriekš preses konferencē norādīja, ka viņa kā Zolitūdes traģēdijā cietušo pārstāvja pienākums ir aizstāvēt savus klientus un meklēt veidus, kā tiem palīdzēt. Izlīgums paredz, ka katra bojāgājušā ģimene, tostarp glābēju ģimenes, saņems 100 000 eiro, sacīja Gobzems, piemetinot, ka naudas izmaksa sākta uzriez pēc vienošanās parakstīšanas.

Šā gada janvāra beigās vienošanos ar uzņēmumu "Maxima Latvija" par 100 000 eiro izmaksu bija parākstījuši vismaz 32 Zolitūdes traģēdijā bojā gājušo tuvinieki, bet jūnija izskaņā tiesās iesniegtie pieteikumi liecināja, ka vienošanos parakstījuši jau 49 bojā gājušo tuvinieki. Pēc vienošanās parakstīšanas tuvinieku juristi civillietās vērsušies ar pieteikumu, lūdzot izbeigt tiesvedību daļā pret "Maxima Latvija" un "Tineo".

Zolitūdes traģēdijā, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, 2013. gada 21. novembrī bojā gāja 54 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!