Foto: LETA

Latvija dod priekšroku konstruktīvai un praktiskai sadarbībai ar Krieviju virknē jomu, šodien tikšanās laikā ar Latvijas un Krievijas Starpvaldību komisijas līdzpriekšsēdētāju, Krievijas transporta ministru Maksimu Sokolovu atzina Ministru prezidents Māris Kučinskis.

Ministru kabinetā aģentūru LETA informēja, ka tikšanās laikā Ministru prezidents norādīja, ka Latvija dod priekšroku konstruktīvai un praktiskai abu valstu sadarbībai dažādās jomās - robežaizsardzībā, migrācijas un muitas darba jomā, transporta jomā, kā arī kultūrā un mākslā. Tika atzīts, ka Latvijas un Krievijas attiecības ietekmē starptautiskā situācija.

Pozitīvi tika novērtēta arī Latvijas un Krievijas pārrobežu sadarbības programma 2014.-2020. gadam, kuras ietvaros tiek veicināta abu valstu reģionu ekonomisko sadarbība un teritoriālā attīstība uzņēmējdarbības, vides aizsardzības un pārrobežu mobilitātes jomās. Atzinīgi tika novērtēts Latvijas un Krievijas valsts robežas demarkācijas komisijas darbs. Robežas demarkācijas procesu oficiāli plānots pabeigt šā gada oktobra beigās.

Tāpat pozitīvi tika novērtēts fakts, ka pēc gandrīz četru gadu pārtraukuma tiek organizēta kārtējā Latvijas un Krievijas Starpvaldību komisijas sēde. Latvija uzskata šo komisiju par labu divpusējas praktiskās sadarbības formātu, kura ietvaros ir iespējams konstruktīvi pārrunāt konkrētus abu valstu sadarbības jautājumus. Kučinskis novēlēja sekmīgu Starpvalstu komisijas darba norisi.

Tika arī uzsvērts, ka abām valstīm ir liels sadarbības potenciāls transporta un loģistikas jomā.

Kā ziņots, otrdien, 15. augustā, Satiksmes ministrijā (SM) norisināsies septītā Latvijas un Krievijas Starpvaldību komisijas (SVK) sēde, kuras laikā apspriedīs paveikto un turpmākās sadarbības iespējas. No Latvijas puses to vadīs satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) un komisijas vadītāja vietnieks - ĀM valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs. Savukārt no Krievijas puses SVK vadīs Krievijas transporta ministrs.

Komisijas locekļu vidū Latviju pārstāvēs amatpersonas no ministrijām, kā arī Latvijas Bankas un Latvijas vēstniece Krievijā Astra Kurme.

Ministrijā skaidro, ka SVK ir sarunu formāts, kurā tiek pārrunāti abu valstu praktiskas sadarbības jautājumi, un SVK ietvaros darbojas četras darba grupas – Ekonomiskās sadarbības, Reģionālās sadarbības, Transporta jautājumu un Humanitārās sadarbības jautājumu darba grupa.

Iepriekšējā Latvijas-Krievijas starpvaldību komisijas sēde notika 2013.gada novembrī Maskavā. Toreiz komisijas sēdes laikā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) Krievijas amatpersonām parakstīja starpvaldību līgumus ar Krieviju par sadarbību civilās aviācijas gaisa kuģu meklēšanas un glābšanas jomā, kā arī valsts robežšķērsošanas vietām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!