Foto: LETA

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai'' – ''Tēvzemei un Brīvībai''/LNNK (VL-TB/LNNK) Rīgas domes (RD) frakcijas vadītāja vietnieks Dainis Locis vērsies Valsts valodas centrā (VVC) ar lūgumu izvērtēt, vai vārda "kepka", kā preču zīmes reģistrēšana, atbilst valsts valodas likumam, informēja NA frakcijas referente Evija Vaikina.

Locis ar iesniegumu VVC vērsies pirmdien. Kā informē NA, vārds "kepka" klasificējams kā barbarisms, jo ir pārņemts no krievu valodas. Šādai cepurei latviešu sinonīmu vārdnīcā atbilstošs apzīmējums būtu "cepure ar nagu" vai "naģene".

"Lai arī Rīgas mērs noliedzis, ka šo vārdu salikumu varētu izmantot Augusta Deglava ielā uzceltajam "atkritumu kalnam", reģistrējot to Patentu valdē kā preču zīmi, tiek stimulēts tas, ka iedzīvotāji šo vietu tā arī dēvēs. Tas ir nepieļaujami," paudis Locis.

"Saskaņā ar līgumu, kas ir noslēgts ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, par rekultivācijas projekta īstenošanu, kalns ir jāsaglabā neskarts piecus gadus pēc projekta īstenošanas. Šobrīd pašvaldība šos noteikumus neievēro, jo pa šo kalnu regulāri pārvietojas un uz tā atrodas iedzīvotāji. Esam vērsušies Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejā, lai lūgtu skaidrojumu par pašvaldības policijas rīcību, nodrošinot "atkritumu kalna" saglabāšanu, lai nepieļautu ar valsts atbalstu piesaistītā Eiropas fondu līdzfinansējuma neefektīvu izmantošanu."

Jau ziņots, ka Patentu valde ir atzinusi Rīgas mēra Nila Ušakova (S) iesniegto preču zīmi "Ušakova Kepka" par reģistrējamu.

Ušakovs ir pieteicis preču zīmi "Ušakova kepka" trīs valodās - latviešu, krievu un angļu. Krievu valodā zīme ir pieteikta gan ar latīņu burtiem, gan kirilicā. Pieteikums par preču zīmju reģistrēšanu tika iesniegts šī gada 17. maijā, bet 24. jūlijā Patentu valde atzina šo zīmi par reģistrējamu. Ušakovam ir laiks līdz šī gada 24.oktobrim samaksāt valsts nodevu 3620 eiro apmērā, lai reģistrētu preču zīmi.

Šā gada februārī RD komitejas deputāti noraidīja deputātu Nila Josta (V) un Olafa Pulka (V) priekšlikumu kalnam, kas līdz šim tautā dēvēts par "Ušakova kepku", piešķirt Dreiliņkalna nosaukumu.

Pagājušā gada sākumā publiskajā telpā rīdzinieki šo kalnu sāka dēvēt par "Ušakova kepku". Tomēr Ušakovs jau pirms gada apliecināja, ka par "Ušakova kepku" neviena no virsotnēm netiks nodēvēta. "Šaubos, ka domes deputātu vairākums par tādu nobalsotu. Es pats par tādu nebalsotu," toreiz ziņu aģentūrai LETA komentēja Rīgas mērs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!