Foto: LETA
Par 13. janvāra grautiņu notiesātā Anša Ataola Bērziņa aizstāvis, zvērināts advokāts Jānis Mucenieks vērsies pie vairākām augstākajām valsts amatpersonām, tostarp Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, lūdzot atcelt viņa klientam piemēroto cietumsodu, informē pats Mucenieks.

Advokāts vērsies arī pie Augstākās tiesas priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča un ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera ar lūgumu atbrīvot Bērziņu no piemērotā brīvības atņemšanas soda. Mucienieks uzstāj, ka viņa aizstāvamais nav noziedznieks, bet gan "likumpaklausīgs cilvēks, kurš ir juridiski piņķerīgās situācijas ķīlnieks".

"Bērziņš ir Latvijas tiesvedības sistēmas upuris, jo tikai formālu ieganstu dēļ tagad atrodas apcietinājumā Čehijā. Bērziņš nekad iepriekš nav veicis kādus likuma pārkāpumus, Bērziņš nav atzīstams par sabiedrībai bīstamu personību, kurai būtu jāatņem brīvība," liecina advokāta publiskais paziņojums.

Patlaban Ataols Bērziņš Čehijas cietumā pavadījis četrus ar pusi mēnešus, un advokāts pauž, ka tas "krietni pārsniedz jebkādu samērīga soda mēru par Bērziņa veiktajām darbībām 2009. gada 13. janvārī".

Bērziņš starptautiskā meklēšanā tika izsludināts pagājušā gada februārī. Viņš pats došanos prom no Latvijas nodēvējis par politisko emigrāciju, apgalvojot, ka ir politiski notiesātais.

Rīgas apgabaltiesa 2016. gada februārī noraidīja Bērziņa sūdzību par viņam piemēroto cietumsodu uz vienu gadu un astoņiem mēnešiem.

2009. gada 13. janvārī aptuveni 10 000 cilvēku pulcējās uz protesta akciju Doma laukumā, lai nevardarbīgā veidā pieprasītu Saeimas atlaišanu. Pēc protesta akcijas Vecrīgā sākās grautiņi – tika izsisti logi vairākām ēkām, tostarp stipri cieta Saeimas nams, tika aplaupīts veikals, kurā tirgoja AS "Latvijas balzams" produkciju, kā arī cieta muzikālais restorāns "Fīlings".

Grautiņu laikā tika aizturētas 126 personas, un sadursmēs pie Saeimas ēkas mediķi palīdzību sniedza vairāk nekā 30 cilvēkiem, savukārt slimnīcās ar dažādām traumām tika ievietoti 28 cietušie, bet četri cilvēki no hospitalizācijas atteicās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!