Foto: LETA

Jūrmalas pašvaldības 2005.gada vēlēšanu kukuļošanas krimināllietā notiesātajam uzņēmējam Germanam Milušam nav iestājies sprieduma izpildīšanas noilgums, tāpēc viņa izdošanas gadījumā būs jāizcieš iepriekš piespriestais cietumsods, sacīja prokurore Velta Zaļūksne, kas tā dēvētajā Jūrmalgeitā uzturēja apsūdzību.

Krimināllikuma norma par kriminālatbildības noilgumu attiecināma tikai uz personām, kuras nav notiesātas, piemēram, apsūdzētajiem, aizdomās turētajiem un kurām notiesājošs spriedums nav stājies spēkā, skaidroja prokurore.

Uz Milušu attiecas Krimināllikuma 62.panta otrā daļa, saskaņā ar kuru notiesājoša sprieduma izpildīšanas noilgums tika pārtraukts, jo notiesātais izvairījās no soda izciešanas, piebilda Zaļūksne un atgādināja, ka Milušam spriedums stājās spēkā 2008.gada 22.augustā.

Vērtējot Miluša aizturēšanu Kiprā, prokurore norādīja, viņas pieredze liecina, ka agrāk vai vēlāk bēguļojošie aizdomās turētie, apsūdzētie vai notiesātie tiek atrasti, izsakot cerību, ka Latvijas tiesībsargājošām iestādēm izdosies panākt arī pēdējā Jūrmalgeitas lietā apsūdzētā Leonīda Lasmaņa atrašanu un nogādāšanu Latvijā.

Latvijas mediji jau iepriekš vēstījuši, ka Milušs pēc aizbēgšanas no Latvijas apmeties Krievijā un, visticamāk, pieņēmis tās pilsonību. Saskaņā ar Krievijas likumiem, tā savus pilsoņus citām valstīm neizdod. Zaļūksne gan skaidroja, ka tam šajā gadījumā nav nozīmes, jo Milušs ir aizturēts ES dalībvalstī - Kiprā, nevis Krievijā.

Jau ziņots, ka no 2007.gada 23.aprīļa starptautiskajā meklēšanā izsludinātais Milušs aizturēts Larnakā un tagad Latvijas Ģenerālprokuratūra kārtos formalitātes, lai panāktu viņa izdošanu un nogādāšanu Latvijā. Šādos gadījumos fiziski ar personas nogādāšanu Latvijā nodarbojas Valsts policija.

Kipras ziņu aģentūra CNA vēsta, ka Milušs aizturēts 3.augustā, kad uz Kipru bija atlidojis ar vakara reisu no Maskavas. Pasu kontrolē konstatēts, ka Krievijas pilsonis ir Starptautiskās kriminālpoliciju organizācijas "Interpols" meklēšanā.

Jau ziņots, ka Zemgales apgabaltiesa 2007.gada martā bijušo "BMW" tirgotāju Milušu, bijušo Jūrmalas mēru Juri Hlevicki un toreizējo deputāta kandidātu Gvido Hariju Volbrugu atzina par vainīgiem kukuļa došanā toreizējam Jūrmalas domes deputātam Ilmāram Ančānam ("Mūsu zeme"), lai viņš domes priekšsēdētāja vēlēšanās nobalsotu par Hlevicki.

Hlevickim un Milušam piemērots piecu gadu cietumsods ar mantas konfiskāciju, Volbrugam - trīs gadu brīvības atņemšana nosacīti ar trīs gadu pārbaudes laiku.

Milušs uz pirmās instances tiesas sēdēm nāca paklausīgi, taču uz sprieduma pasludināšanu nebija ieradies.

Nākamās tiesu instances spriedumu nemainīja.

Lietā apsūdzēta vēl viena persona - toreizējais partijas "Jaunais centrs" deputāta kandidāts Leonīds Lasmanis. Viņš izvēlējās pazust nedaudz laicīgāk - pēc prokurores lūguma 2007.gada 29.janvārī tika nolemts krimināllietu sadalīt, atsevišķi izdalot Lasmaņa epizodes. Kā toreiz izteicās prokurore Velta Zaļūksne, Lasmanis 2007.gada 15.janvārī ar autobusu caur Ainažu robežkontroles punktu šķērsojis Latvijas un Igaunijas robežu. Vēlāk Interpola Krievijas birojs sniedzis atbildi Latvijas tiesībsargājošām institūcijām, ka Lasmanis ir šķērsojis Igaunijas un Krievijas robežu. Kad Lasmanis tiks atrasts, viņa lietā tiesvedība tiks sākta no jauna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!