Interneta tehnoloģiju uzņēmumu pārstāvji Valsts ieņēmumu dienesta (VID) lēmumu apturēt portāla "ss.lv" saimniecisko darbību vērtē bažīgi, pārmetot valdībai nozares neatbalstīšanu, un paužot sašutumu par valsts augstāko amatpersonu klusēšanu šajā jautājumā.

Otrdien preses brīfingā augsto tehnoloģiju uzņēmuma SIA "Inbokss" īpašnieks Andris Griķis pauda viedokli, ka "Latvijā, neskatoties uz nulles atbalstu no valdības, augsto tehnoloģiju nozare attīstās". Griķis pauda sašutumu un neizpratni, kā var apturēt saimniecisko darbību, kad notiek strīds administratīvā tiesā. Griķis pauda, ka "ss.lv" ir "gigaportāls" Latvijā un šis lēmums ir kā valsts "šāviens sev kājā" un "pliķis IT industrijai".

Tāpat "Inbokss" īpašnieks sacīja, ka valdības attieksme, kas patlaban izpaužas, kā klusēšana, "izraisa ekspertiem maksimālu sašutumu", papildu minot, ka darbības apturēšana neesot par nodokļu nomaksu, bet gan par informācijas nesniegšanu vispār.

Vienlaikus Griķis norādīja, ka tā neesot patiesība, jo VID portālam pieprasījis ļoti lielu datu apjomu.

Arī "Tvnet Latvia" valdes loceklis Juris Mendziņš, atsaucoties uz likumu, skaidroja, ka viņam zināms, ka VID no "ss.lv" pieprasījis pietiekami lielu datu bāzes daļu, proti, par visiem darījumiem mēneša laikā. Līdzīgas domas pauda arī "Inbokss" valdes loceklis Jevgenijs Kuzņecovs, kurš piesauca arī tā dēvētās "Gan Bei" lietas piemēru, kad uzņēmums, neskatoties uz VID esošo krimināllietu par PVN izkrāpšanu, ne uz vienu dienu nav pārtraucis darbību, bet "ss.lv" gadījumā tiek aizvērts domēns un nobloķēti konti.

Zvērināts advokāts Jānis Zelmenis atgādināja par administratīvo lietu, komercnoslēpumu, samērības principu un personas datu aizsardzību.

"Nevajag šaut ar lielgabaliem pa zvirbuļiem," runājot par samērības principu, sacīja advokāts, paužot, ka diez vai nepieciešams apturēt uzņēmuma darbību, lai notvertu pāris nodokļu nemaksātājus. "Ja jūs vienkārši pieprasāt informācijas blāķi – uzņēmums jau neslēpās, viņš garā vēstulē pamatoja savu rīcību," sacīja advokāts, papildinot, ka uzņēmums arī piekritis sadarboties. Savukārt VID atbildējis, ka uzņēmums ieņēmis nepareizu pozīciju, tāpēc "muti ciet un sniedziet informāciju". Pēc tam uzņēmums ir vērsies tiesā, kas pieteikumu pieņēmusi.

Runājot par komercnoslēpumu, Zelmenis atgādināja, ka tas aizvien ir spēkā arī šajā gadījumā.

"Vislielākais noslēpums ir datu bāzes uz konkrētu dienu un jo tā ir svaigāka, jo vērtīgāka. Neviens nebūs gatavs uzticēt savu komercnoslēpumu tādai valsts iestādei kāds šobrīd ir VID," sacīja advokāts.

Tāpat nepieciešams ņemt vērā personas datu aizsardzību – par kontaktinformāciju – un personīgā informācija ir aizsargājama un ar to "nevar dalīties pa labi, pa kresi", savu viedokli pauda jurists. Viņaprāt, VID vienkārši nav vēlējies vērsties pie katras privātpersonas atsevišķi, tāpēc pieprasījis informāciju "ss.lv" portāla īpašniekiem.

SIA "Internet" juridiskais pārstāvis Māris Ruķers uzsvēra, ka līdz šim uzņēmums sniedzis visu informāciju gan VID, gan Valsts policijai, jo šie pieprasījumi bijuši individuāli un samērīgi, par noteiktām personām.

Viņš atzīmēja, ka ir problēmas ar likumu, kas pieņemts steidzamības kārtā kopā ar Valsts budžeta likuma paketi. Viņš sacīja, ka VID lēmuma apstrīdēšana tiesā aptur lēmuma darbību, bet to neviens nestāstot. Uzņēmuma pārstāvis skaidroja, ka pieprasījums vienkārši ir nesamērīgs, jo pieprasījumā aptverts pusgads. Neatbilst patiesībai, ka "ss.lv" nevēlas sniegt informāciju.

Preses brīfingā Griķis lēsa, ka portāla "ss.lv" tirgus vērtība patlaban varētu būt ap 40 miljoniem eiro, skaidrojot, ka pirms vairākiem gadiem viņam piederošais uzņēmums "Inbokss" vēlējies nopirkt "ss.lv", piedāvājot 20 miljonus eiro, bet "ss.lv" līdzīpašnieks toreiz par šādu summu nav piekritis to pārdot. Griķis norādīja, ka šobrīd "ss.lv" tirgus vērtība ir krietni augusi un ir vismaz 40 miljoni eiro.

Kā ziņots, VID nolēmis apturēt Latvijas lielākā sludinājumu portāla "ss.lv" darbību saistībā ar tā atteikšanos sniegt informāciju par nereģistrētiem auto tirgotājiem. VID apturējis arī ar "ss.lv" īpašniekiem saistītā uzņēmuma SIA "Internet" saimniecisko darbību.

Ceturtdienas vakarā "ss.lv" mainīja domēna vārdu uz "ss.com".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!