Foto: DELFI

Drošības policija (DP) kriminālprocesos par iespējamu balsu pirkšanu pašvaldību vēlēšanās nopratinājusi 50 lieciniekus.

Kopumā tagad DP lietvedībā ir septiņi kriminālprocesi, kas sākti saistībā ar iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem pašvaldību vēlēšanu laikā.

Kriminālprocesos astoņām personām piemērots procesuālais statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess. Kriminālprocesos veiktas deviņas kratīšanas un nopratināti vairāk nekā 50 liecinieki.

Patlaban notiek izmeklēšana par iespējamiem vēlētāju ietekmēšanas gadījumiem par labu dažādām politiskajām partijām - gan nacionāla, gan reģionāla mēroga.

Ņemot vērā, ka izmeklēšana turpinās, DP plašākus komentārus šobrīd nesniedz.

Saskaņā ar likumu, ja sāktā kriminālprocesā iegūtas ziņas, ka, iespējams, konkrēta persona izdarījusi izmeklējamo noziedzīgo nodarījumu, tā iegūst tādas personas statusu, pret kuru sākts kriminālprocess.

Nākamais jau daudz nopietnāks statuss ir aizdomās turētais. Saskaņā ar likumu, ja pierādījumu kopums dod pamatu procesa virzītāja pieņēmumam, ka izmeklējamo noziedzīgu nodarījumu, visticamāk, izdarījusi konkrēta persona, viņš pieņem rakstveida lēmumu, ka persona atzīstama par aizdomās turēto.

Saistībā ar pašvaldību vēlēšanām DP kopumā bija saņēmusi vairāk nekā 100 signālus par iespējamiem pārkāpumiem, kuru pārbaude ir DP kompetencē.

DP kompetencē ir izmeklēt pārkāpumus par balsu apzinātu nepareizu saskaitīšanu, kā arī par apzinātu aizklātas balsošanas pārkāpšanu. Tāpat DP kompetencē ir izmeklēt balsu pirkšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!