"Sabiedrība par atklātību – "Delna"" publiskā paziņojumā aicina visas Saeimas frakcijas atsaukties Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa vēstulei un izvērtēt Saeimas deputātes Ingunas Sudrabas (NSL) atbilstību parlamentārās izmeklēšanas komisijas par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti (PIK) vadītājas amatam.

Šī gada 8. augustā notiks pirmā PIK sēde. "Ja komisijas locekļi ieinteresēti izpildīt PIK uzstādītos uzdevumus, tiem sēdē jālemj par Sudrabas atcelšanu no komisijas vadītājas amata un jāievēlē cits vadītājs," norāda organizācijas direktora vietniece Liene Gātere.

"Delna" atgādina, ka par Sudrabu pašu tā dēvētajās "Rīdzenes sarunās" izskanēja kompromāts un, iespējams, Sudrabai kā PIK vadītājai būs jāizdara izvēle starp personīgajām un sabiedrības interesēm, kas, kā uzskata organizācija, rada faktisku interešu konfliktu.

"Likums "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" definē interešu konfliktu kā situāciju, kurā valsts amatpersonai, pildot valsts amatpersonas pienākumus, jāpieņem lēmums vai jāpiedalās lēmuma pieņemšanā, vai jāveic citas ar valsts amatpersonas amatu saistītas darbības, kas ietekmē vai var ietekmēt šīs valsts amatpersonas, tās radinieku vai darījumu partneru personiskās vai mantiskās intereses," skaidro Gātere.

Viņa vērtē, ka, lai PIK spētu gan izpildīt nospraustos uzdevumus, gan radīt pārliecību par neatkarīgu procesu un rīcību sabiedrības interesēs, komisijas locekļiem un vadītājam ir jāiegūst sabiedrības uzticība: "Lai radītu uzticību komisijas locekļiem un vadībai jābūt ar nevainojamu reputāciju un nedrīkst pastāvēt personīgas ieinteresētības risks. Sudrabas darbs PIK vadītājas amatā palielinās sabiedrības neuzticību 12 .Saeimai un tajā pārstāvētajām politiskajām partijām kopumā."

Jau ziņots, ka darbam "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijā frakcijas deleģējušas Judinu, Mārtiņu Šicu (LRA), Igoru Pimenovu (S), Ritvaru Jansonu (VL-TB/LNNK), Sudrabu un Aināru Mežuli (ZZS). Par komisijas vadītāju tika ievēlēta Sudraba.

Tā kā Sudrabas vārds izskan "Rīdzenes sarunās", viņas ievēlēšana komisijas vadītājas amatā raisīja diskusijas. Tostarp Valsts prezidents Raimonds Vējonis aicinājis Saeimu izvērtēt Sudrabas atbilstību "Rīdzenes sarunu" parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītājas amatam.

"Delfi" jau ziņoja, ka medijos publicētās, iespējams, savulaik viesnīcā "Rīdzene" noklausītās vairāku ietekmīgu politiķu un biznesmeņu sarunas. Kā iepriekš vēstīja žurnāls "Ir", tā sauktajā "oligarhu lietā" noklausītās politbiznesmeņa Aināra Šlesera sarunas liek apšaubīt likumsargu darba kvalitāti un lēmumu šo lietu izbeigt. Žurnāls publicējis daļu sarunu atšifrējumu, kas iegūti "no avotiem, kas lūdz savu identitāti neatklāt".

Skaļā "oligarhu lieta" sākās pirms sešiem gadiem, kad Saeimas atteikums atļaut veikt kratīšanu tā brīža parlamenta deputāta Aināra Šlesera dzīvesvietā kļuva par vienu no Saeimas atlaišanas pamatojumiem. Lietas pamatā bija aizdomas, ka "Rīgas Tirdzniecības ostas" (RTO) patiesie īpašnieki ir Šlesers, Andris Šķēle un Aivars Lembergs. Tagad lieta ir pačibējusi, savukārt, kā iepriekš "Delfi" jau ziņoja, divi no šiem politiķiem jau "legalizējušies" kā RTO īpašnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!