Foto: LETA

Rīgas rajona tiesa diviem Krievijas pilsoņiem par 2015.gada vasarā notikušo incidentu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Ādažu bāzē piespriests cietumsods, ko viņi jau iepriekš izcietuši. Savukārt prokrieviskais aktīvists Vladimirs Lindermans attaisnots.

Huligānismā apsūdzēto Krievijas pilsoņu Aleksandra Kurkina un Andreja Popko advokāte Imma Jansone pastāstīja, ka abiem vīriešiem piemērota trīs mēnešu un 27 dienu ilga brīvības atņemšana. Tas ir laiks, ko viņi iepriekš pavadīja apcietinājumā.

Tāpat abiem liegts iebraukt Latvijā uz vairākiem gadiem.

Savukārt huligānisma atbalstīšanā apsūdzētais Lindermans attaisnots.

Lai arī klientiem uz cietumu nav jādodas, Jansone "juridisko nianšu un kolīziju" dēļ, spriedumu pārsūdzēs Rīgas apgabaltiesā. Motivētais spriedums būs pieejams augusta otrajā pusē.

Minēto krimināllietu iztiesāja aiz slēgtām durvīm. Krimināllikums par inkriminēto noziegumu paredz brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Drošības policijas (DP) veiktajā izmeklēšanā noskaidrots, ka abi Krievijas pilsoņi, veicot iepriekšēju gatavošanos, 2015.gada jūnijā nelikumīgi iekļuva NBS militārajā objektā Ādažos. Kriminālprocesā iegūtie pierādījumi arī liecinot, ka šī noziedzīgā nodarījuma plānošanā un izdarīšanā Krievijas pilsoņiem atbalstu sniedza Latvijas iedzīvotājs Lindermans.

Popko un Kurkinu DP sākotnēji turēja aizdomās par spiegošanu un mēģinājumu veikt teroristiskas darbības, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, taču vēlāk viņu veiktās darbības tika pārkvalificētas par huligānismu personu grupā. Krievijas pilsoņu apcietināšanai sekoja arī Lindermana aizturēšana.

Aizturēšanas brīdī Ādažos pie Krievijas pilsoņiem tika atrastas skrejlapas angļu valodā. Atbildību par notikušo uzņēmās kādreizējās neofašistiskās Krievijas Nacionālboļševiku partijas pēctece - partija "Cita Krievija".

Personas tika aizturētas ierindas laukumā netālu no vietas, kur tās ar kāpņu palīdzību bija pārlēkušas bāzes žogam, lai nesankcionēti iekļūtu bāzes teritorijā. Nacionālboļševiku izplatītajos fotoattēlos redzams, ka viņi žogu šķērsojuši, turot rokās lielu karogu Georga lentes krāsās. Bāzē šīs personas bija paspējušas uzkavēties neilgu laiku, tāpēc neesot paspējušas izplatīt skrejlapas.

Krievijas pilsoņi iepriekš paziņoja, ka notikušais bijusi mierīga akcija un viņi vēlējušies parādīt, ka "esam pret to, ka ASV un Eiropas Savienība veic mācības tik tuvu Krievijas robežai", jo to Krievija saskata kā draudu. Tas bija mierīgs protests un ka vīriešu mērķis pavisam noteikti nebija kādu iebiedēt vai nobiedēt.

Tiesa pēc aizturēšanas abiem kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu, taču pēc vairākiem mēnešiem viņus no cietuma atbrīvoja un atļāva izbraukt no valsts uz dzimteni.

Incidents notika laikā, kad Ādažos sākās starptautiskās mācības "Saber Strike 2015", kurās piedalījās arī ASV karavīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!