Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) lēmums atcelt Salaspils novada domes lēmumu par pastāvīgo komiteju izveidošanu un locekļu ievēlēšanu ir "klaji prettiesisks" un "politiski angažēts", pauda Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars (V).

"Ministrs ir pieņēmis lēmumu, ko likums neļauj viņam pieņemt, tas nozīmē, ka tas ir politiski angažēts lēmums," skaidroja Čudars, solot, ka par šo lēmumu pašvaldība vērsīsies tiesā.

Domes priekšsēdētājs pieļauj, ka Salaspils domes deputātu iesnieguma, uz kura pamata VARAM lēma atcelt domes lēmumu, mērķis ir "nokārtot labākas pozīcijas Salaspils domē, pretēji tam, ko vēlējies vēlētājs".

Ar iesniegumu VARAM vērsās nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāts Jānis Nebars. Viņš pauda apmierinātību ar VARAM lēmumu, sakot, ka tas ļaus ievērot opozīcijas tiesības piedalīties domes darbībā.

"Vienotība" nav matemātiski ievērojusi proporcionalitāti, veidojot komiteju sastāvu, iemeslu iesnieguma rakstīšanai skaidroja Nebars. Deputāts kā piemēru minēja to, ka VL-TB/LNNK, kurai ir divi deputāta mandāti, ir divas vietas komitejās, savukārt partijai "Alternative", kuras vienīgais pārstāvis ir Mihails Rogals, ir tikušas trīs vietas komitejās.

Ņemot vērā, ka ir piecas komitejas ar septiņām vietām katrā, katram no 17 domes deputātiem vajadzētu būt divām vietām komitejās, kas nozīmētu, ka VL-TB/LNNK jāpienākas četrām vietām komitejās, skaidroja Nebars.

Viņš uzsvēra, ka VL-TB/LNNK deputāti neapstrīd "Vienotības" iegūto vairākumu domē, taču esot jāņem vērā arī opozīcijas viedoklis.

Jau vēstīts, ka VARAM atcels Salaspils novada domes lēmumu par pastāvīgu komiteju izveidošanu un locekļu ievēlēšanu, informēja ministrijā.

VARAM 6.jūlijā saņēma Salaspils novada domes deputāta iesniegumu, kurā tika lūgts izvērtēt domes lēmumu par pastāvīgu komiteju izveidošanu un locekļu ievēlēšanu.

Pēc iepazīšanās ar situācijas apstākļiem, VARAM aicināja Salaspils novada domi precizēt saistošos noteikumus, nosakot, ka katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības pārstāvju skaits komitejās jānosaka iespēju robežās proporcionāli no katras politiskās partijas vai to apvienības ievēlēto deputātu skaitam.

"Proporcionalitātes princips nozīmē - katrā komitejā pārstāvēto politisko partiju deputātu skaitam ir jābūt tieši proporcionāli domē ievēlēto politisko partiju deputātu skaitam. Norāde "iespēju robežās" attiecībā par proporcionalitātes principu saprotama tā, ka gadījumos, kad tiešu matemātisku proporciju nav iespējams ievērot vai tā ir vienāda vairākām politiskajām partijām, dome lēmumu pieņem, balstoties uz vienlīdzības principu starp ievēlētajām politiskajām partijām," norādīja ministrijas pārstāvji.

VARAM uzsvēra, ka ar "vienlīdzības principu" konkrētajā gadījumā jāsaprot visu ievēlēto politisko partiju vienlīdzīgas iespējas piedalīties komiteju darbā atkarībā no katras politiskās partijas deputātu skaita domē. Izvērtējot ievēlēto politisko partiju un to apvienību deputātu skaitu attiecībā pret deputātu sadalījumu komitejās, VARAM konstatējusi, ka proporcionalitātes princips četru komiteju sastāva veidošanā šoreiz nav ticis ievērots.

Savukārt Salaspils novada dome nosūtījusi VARAM atbildi, ka pastāvīgu komiteju izveidošana un locekļu ievēlēšana ir politisks lēmums, kura izvērtēšana nav nedz VARAM, nedz tiesas kompetencē.

"Pašvaldībai nav tiesiska pamata atkāpties no proporcionalitātes principa domes komiteju veidošanā, to argumentējot tikai ar politisku lēmumu vai politiku, jo šāds arguments nedod pamatu pieņemt prettiesiskus lēmumus, kuru rezultātā tiek ne tikai ierobežots mazākuma princips, bet arī pārkāpta vēlētāju izteiktā griba, ievēlot domi noteiktā politiskā spēku proporcijā. Pašvaldības lēmumiem jāatbilst Satversmei," skaidroja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

Kā ziņots, Salaspils novada domes deputāti priekšsēdētāja amatā atkārtoti ievēlēja Čudaru. Jaunajā Salaspils novada domes sasaukumā ievēlēti deputāti no pieciem sarakstiem. Partiju "Vienotība" pārstāv deviņi deputāti - Čudars, Malda Caune, Raivis Anspaks, Vita Upmane, Vera Kalniņa, Jana Kolbina, Vitālijs Berezņevs, Kaspars Brunovskis un Andris Umbraško. Partiju "Saskaņa" pārstāv trīs deputāti - Ludmila Fedorkova, Aleksejs Urbanovičs un Poļina Ivļeva, Zaļo un zemnieku savienību pārstāv Zigmārs Zeimulis un Andrejs Svilāns. Savukārt nacionālo apvienību VL-TB/LNNK pārstāv Nebars un Dace Kontrimiene, bet partiju "Alternative" Mihails Rogals.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!