Otrdien, 1. augustā, biedrība "Dzīvnieku brīvība" pārpublicējusi dzīvnieku aizstāvības organizācijas "Tušti narvai" šokējošo video, kurā redzamas dējējvistu fermas Lietuvā, kurās ražotās olas tiek pārdotas arī Latvijā ar mazumtirdzniecības veikalu tīkla SIA "Rimi Latvia" privāto preču zīmi. Uzņēmums portālam "Delfi" norāda, ka izvērtēs situāciju vistu fermās un pārbaudīs ražošanas apstākļus.

"Publicētie video materiāli par vistu turēšanas apstākļiem ir patiesi, "Rimi" kā sociāli atbildīgam mazumtirgotājam tie nav pieņemami," portālam "Delfi" apgalvoja SIA "Rimi Latvia" pārstāve Inga Bite.

"Mēs veiksim pārrunas ar mūsu piegādātāju, kurš ražo olas vienā no ražotnēm, izpētīsim situāciju un pārbaudīsim ražošanas apstākļus," norāda uzņēmuma pārstāve.

Viņa atzīmē, ka piegādātājs paralēli sadarbības līgumam ar "Rimi Latvia" ir parakstījis arī uzņēmuma iniciēto Ilgtspējas pielikumu, kas attiecas arī uz piegādātāja atbildību par dzīvnieku labturību.

Pēc "Rimi Latvia" rīcībā esošās informācijas, šobrīd ražotnes pārbauda arī Lietuvas Pārtikas un veterinārais dienests. "Turklāt Lietuvā kā Eiropas Savienības dalībvalstī ir strikti noteikumi, kas nosaka dzīvnieku labturību un pārbauda to ievērošanu," uzsver Bite.

Uzņēmuma pārstāve atgādina, ka "Rimi Latvia" nestrādā ar piegādātājiem, kas neievēro valsts likumdošanu. "Mēs zinām, ka Lietuvas atbildīgās instances rūpīgi seko tam līdzi. Ja mums būs kādi signāli no Lietuvas atbildīgajām institūcijām par neatbilstībām, mēs noteikti pārskatīsim mūsu sadarbību ar piegādātāju," portālam "Delfi" norāda SIA "Rimi Latvia" pārstāve.

Kā atzīmē "Dzīvnieku brīvība", dokumentālie materiāli ir iegūti 2017. gada vasarā vistu fermās Ausienišķu un Kaušēnu ciematos.

Videomateriālos ir redzamas dējējvistas ar apspalvojuma trūkumu, ievainojumiem un parazītiem, kā arī nāves gadījumi fermā. Materiāli publicēti ar mērķi pievērst patērētāju un pārtikas ražotāju uzmanību apstākļiem vistu fermās, kurās olas ražo sprostu sistēmās, atzīmē biedrība.

"Šī nav pirmā reize, kad Latvijas patērētāji sastopas ar smagām dzīvnieku labturības problēmām, kas saistās ar dējējvistu turēšanu sprostu sistēmās. Šī tipa ražotnes nespēj nodrošināt dzīvniekiem piemērotus dzīves apstākļus, tāpēc sociāli atbildīgi uzņēmumi visā pasaulē atsakās no sprostos dētu olu izmantošanas," norāda organizācijas "Dzīvnieku brīvība" vadītājs Aivars Andersons.

"Aicinām Latvijas uzņēmējus, kuriem rūp pircēju vērtības, sociālā atbildība un dzīvnieku labturība, izslēgt no savām piegādes ķēdēm sprostos dētas olas," mudina Andersons.

Tāpat biedrība "Dzīvnieku brīvība" izvietojusi petīciju vietnē "rimi.olucena.lv", kur ikviens var parakstīt aicinājumu "Rimi" atteikties no sprostos dētu olu tirdzniecības. Biedrības pārstāvji norāda, ka šāds solis ļautu "Rimi" rādīt priekšzīmi ētiskas un sociāli atbildīgas uzņēmuma politikas jautājumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!