Foto: F64
Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par finansiālas atlīdzības piešķiršanu nozieguma atklājējiem.

Kā iniciatīvas pieteicējs norādīts Artūrs Ikvilds. Iniciatīvas iesniedzējs ierosina piešķirt finansiālu atlīdzību nozieguma atklājējiem, kā tas ir citās Eiropas valstīs, piemēram, Vācijā un Holandē. Arī Valsts policija, Drošības policija un Ieslodzījuma vietu pārvalde par iniciatīvu esot izteikušās atzinīgi.

Valsts policija kopumā iniciatīvu atbalstot, taču uzsver, ka pēc aprēķiniem valsts budžetā šim mērķim būtu jāparedz līdz 3 200 000 eiro, kas ir ievērojama summa. Līdz ar to, iespējams, būtu jāsašaurina noziegumu loku, par kuru atklāšanu ir paredzēta atlīdzība.

Tāpat Ieslodzījuma vietu pārvalde uzskata, ka no noziedzības apkarošanas viedokļa iniciatīva ir vērtējama pozitīvi. No plusiem šādai iniciatīvai var minēt sevišķi smagu noziegumu atklāšanu, kuru izmeklēšana ir ļoti sarežģīta.

Drošības policija norāda, ka platformā "ManaBalss.lv" iesniegtā iniciatīva ir pozitīvi vērtējama, jo mudināt sabiedrību būt vērīgiem, ziņot par novērotajiem pārkāpumiem un būt sociāli atbildīgiem, lai gan katra pilsoņa morālajam pienākumam būtu jābūt policijas informēšanai par novērotu noziegumu.

Iniciatīvā aicina noteikt atlīdzību par līdzdalību sīku noziegumu novēršanā vai atklāšanā piešķirt 50-100 eiro, par noziegumiem valsts un pašvaldības iestādēs un uzņēmumos - 100-1000 eiro, bet par smagu finansiālu noziegumu atklāšanu - līdz 5000 eiro vai procentuāli.

Iniciatīvas autors norāda, ka ir naivi cerēt, ka policija, kur strādā daži desmiti darbinieku uz tūkstošiem iedzīvotāju, spēšot ko kardināli mainīt. Tādēļ citur iniciatīvā minētā prakse darbojas vairākās Eiropas valstīs. "Sistēma, protams, nedrīkst aprobežoties tikai ar huligānismu, bet tā jāiedzīvina pilnīgi visā noziegumu spektrā," skaidro Ikvilds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!