Foto: LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis aicinājis Saeimu izvērtēt, vai parlamentārās izmeklēšanas komisija saistībā ar viesnīcā ''Rīdzene'' notikušajām sarunām Ingunas Sudrabas (NSL) vadībā spēs izpildīt Saeimas dotos uzdevumus, stiprinās sabiedrības uzticēšanos valsts varai un tiesiskumam, informē prezidenta preses dienests.

Valsts prezidents piektdien Saeimas frakciju vadītājiem nosūtījis vēstuli, kurā aicina izvērtēt Sudrabas atbilstību parlamentārās komisijas vadītājas amatam.

"Lai komisija varētu īstenot tai uzticētos uzdevumus un sasniegt rezultātu, visiem tās locekļiem nepieciešama laba reputācija un jābauda sabiedrības atbalsts. Nedrīkst pastāvēt šaubas par komisijas locekļu iespējamu ieinteresētību vai citi apstākļi, kas var radīt šķēršļus kvalitatīvam un efektīvam komisijas darbam," uzsver Vējonis.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien vienojās par tā saucamās "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas sastāvu, kas pirmajā sēdē par vadītāju izraudzījās Sudrabu.

Neilgi pēc Sudrabas ievēlēšanas vairāki bijušie partijas "Vienotība" deputāti vērsās Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, aicinot izvērtēt, vai Sudrabas ievēlēšana atbilst likumam.

Piecu deputātu parakstītājā iesniegumā aicināts vērtēt, vai Sudrabas atrašanās šajā amatā ir atbilstoša Parlamentārās izmeklēšanas komisiju likuma 4. panta 2. punktam un Saeimas deputātu ētikas kodeksa 10. punktam, ievērojot, ka "Sudraba minēta tā saucamajās "oligarhu sarunās" saistībā ar iespējamu trešās valsts prettiesisku ietekmi uz Latvijas Republikas politisko procesu".

Likums nosaka, ka parlamentārās izmeklēšanas komisijā nedrīkst tikt ievēlēti un darboties Saeimas deputāti, kuriem, tajā darbojoties, rodas interešu konflikts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!