Foto: LETA

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) rosinās atcelt Ingunu Sudrabu no "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītājas amata jau tuvākajā sēdē, vēstulē Valsts prezidentam Raimondam Vējonim pauž VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Politiķis arī mudina prezidentu aktīvi iesaistīties, uzrunāt partiju pārstāvjus un panākt, lai "apkaunojošais balsojums jau drīzumā kļūst par izlabotu kļūdu".

"Balsojums, kas simbolizē attieksmi pret draudiem nacionālai drošībai, vienojis nekur neformulētu politisku aliansi, no dažādu partiju, tai skaitā "Saskaņas" pārstāvjiem. Notikušais uzticību Latvijas valstiskumam var ievainot vairāk nekā ārvalstu hibrīdkara elementi, ja vien šis gadījums nav par tādu jau uzskatāms," norāda VL-TB/LNNK līderis.

Viņš norāda, ka Sudraba iespējamās "oligarhu sarunās" minēta kā premjers, par kuru nolemts Maskavā. "Neatkarīgas Latvijas amatpersona nav izraugāma Maskavā. Jau šādai iespējamībai vajadzētu kalpot par politiskās vides mobilizējošu faktoru, lai izteikumus rūpīgi izmeklētu. Ar šādu aicinājumu esmu personīgi vērsies Drošības policijā. Arī parlamentārai izmeklēšanas komisijai šī epizode būtu jāizanalizē un jāsniedz pilsoņiem pārliecinošas atbildes," uzskata Dzintars.

Viņš piebilst, ka parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadību atklātā balsojumā uzticēt pašai Sudrabai no politiķu puses ir "amorāls un bīstams izaicinājums". Tā esot "rotaļāšanās ar Latvijas valstiskumu, ko neatkarīgi no politiskās piederības un pārliecības mēs nedrīkstam pieļaut", akcentē deputāts.

Viņš arī atgādina, ka 10.Saeimas vairākuma balsojums par aizliegumu veikt kratīšanu toreizējā deputāta Ainara Šlesera dzīvesvietā bija simbolisks solis, kas lika Valsts prezidentam izšķirties par parlamenta atlaišanu. "Minētais balsojums ciniskuma apmērā, manuprāt, atpaliek no tā, ko Saeima nupat piedzīvoja izmeklēšanas komisijas vadības vēlēšanās," uzsver Dzintars.

Viņš uzskata, ka balsojums par Sudrabu kā izmeklēšanas komisijas vadītāju ne tikai palielina sabiedrības neuzticību, bet demonstrē ņirgāšanos un visatļautību.

Kā ziņots, par "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāju ceturtdien tika ievēlēta Sudraba.

Lemjot par komisijas sastāvu, Saeimas sēdē bija plašas debates par Sudrabas kandidatūru. Ņemot vērā, ka viņa ir minēta tā dēvētajās "oligarhu sarunās", nacionālās apvienības deputāti iebilda pret viņas apstiprināšanu parlamentārās izmeklēšanas komisijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!