Foto: LETA

Saeimas deputātes Ingunas Sudrabas (NSL) deleģēšana darbam parlamentārās izmeklēšanas komisijā par tā dēvētajām "Rīdzenes" sarunām Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (NA) bijis "pietiekami nepatīkams pārsteigums", jo pašas Sudrabas vārds ticis minēts šajās sarunās.

Mūrniece trešdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja, ka "ir labi, ka šāda parlamentārās izmeklēšanas komisija tiek veidota, jo tas nozīmē, ka mūsu deputātiem ir svarīgi, kādi būs nākamie parlamenti un kā tiek veidota politika, kā arī, kas notiek ar naudu, kas ienāk politikā".

Viņa atzina, ka komisija gan vēl nav izveidota, bet ir pieņemts lēmums to izveidot. Politiskās partijas ir deleģējušas politiķus – viena no tām ir Sudraba, kura pati ir minēta šajās sarunās kā potenciālā premjerministra kandidāte.

"Ja mēs runājam par morāli ētiskajiem kritērijiem, vai te mēs nenonākam pie situācijas "āzis par dārznieku"," sacīja Mūrniece. Viņa atzīmēja, ka nevarēs balsot par Sudrabas apstiprināšanu šajā komisijā un, iespējams, to nevarēšot arī viņas kolēģi no Nacionālās apvienības.

Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka "politikā ir tā, ka iesaukas pielīp. Ja mēs redzam, ka kādam ministram iesauka ir pielipusi pietiekami stingri, tad partijai būtu jāvērtē, kā šo situāciju risināt". Mūrniece paskaidroja, ka, to sakot, domājusi par zemkopības ministru Jāni Dūklavu (ZZS), kura vārds arī izskanējis šajās sarunās. Viņa pauda viedokli, ka Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS) ir pietiekami daudz jaudīgu arī gados jaunu politiķu, kas varētu pildīt šos ministra pienākumus.

"Diemžēl ZZS to ir pozicionējusi kā valdības stabilitātes jautājumu", un, saprotot, cik svarīgi darbi valdībai ir jāveic, "valdības koalīcijas partijas ir nolēmušas šo politisko laivu nešūpot," sacīja Mūrniece.

Politiķe pauda uzskatu, ka "šobrīd mēs esam ļoti tālu no ideālās pasaules, ideālās ainas", taču "mēs esam par pakāpi labākā situācijā," nekā tā bija 2009.-2011.gadā, kad sarunas notika. "Es nedomāju, ka tagad šādas oligarhu sarunas tādā veidā būtu iespējamas. Protams, ir sajūta, ka ne visi lēmumi tiek pieņemti parlamentā, ka joprojām ir sarunas, kas notiek citur, taču tā ir mūsu realitāte," pauda politiķe.

Viņa klāstīja, ka viens no politiķiem, kas, spriežot pēc publikācijām, ir figurējis šajās sarunās, ir atvainojies par izteikumiem, zemkopības ministrs ir lūdzis savus izteikumus pārbaudīt kompetentajām iestādēm. Tas nozīmē, ka viņi paši ar šo savu rīcību šo sarunu autentiskumu atzīst.

Līdz ar to no morāli ētiskā aspekta, ja pats Dūklavs ir vērsies šajās kompetentajās iestādēs, tad "ir jautājums, vai viņš uzņemas atbildību par to, ko ir teicis, vai nē". Mūrnieces skatījumā, "tas ir politiskās atbildības jautājums", un, "ja tā ir politiskā atbildība, tad tā būtu atkāpšanās no amata".

Jau ziņots, ka viesnīcā "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011.gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

Žurnāls "Ir" vairākās publikācijās atspoguļoja viesnīcā "Rīdzene" noklausītās sarunas, kurās tā dēvētie Latvijas oligarhi sprieda par dažādiem jautājumiem. Tā pirms nedēļas publicētajā rakstā lasāms, kā vietējie biznesmeņi-politiķi jau 2009. gadā kontrolēja laikrakstu "Diena" un izmisīgi domāja, kā turpmāk segt tēriņus un mainīt sev nevēlamos žurnālistus pret uzticamiem kadriem. Vienlaikus tiek pieprasīta arī nauda no valsts uzņēmumiem laikraksta "Neatkarīgā" finansēšanai.

Vienā no likumsargu ierakstītajām sarunām parādoties arī šā brīža zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), kuram ar kompanjoniem piederot zemesgabals Rīgas ostā, kurš juridiski paslēpts "zem svešām famīlijām".

Tāpat, kā liecina "Ir" publikācijas, noklausītās sarunas viesnīcā "Rīdzene" atklāj tā saukto oligarhu ietekmi "Rīgas Tirdzniecības ostā", "airBaltic" un citos uzņēmumos, kā arī iespējamu politiskās ietekmes izmantošanu personīgo biznesa interešu īstenošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!