Foto: LETA
Trešdien, 19. jūlijā, spēkā stājas grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas par klajas necieņas izrādīšanu Brīvības piemineklim, Latvijas karogam, ģerbonim un himnai paredz līdz 700 eiro lielu naudas sodu, vēsta "Latvijas Vēstneša portāls".

Līdz šim par Brīvības pieminekļa apgānīšanu piemēroja administratīvo sodu par sīko huligānismu, kura apmērs svārstās no 70 līdz 500 eiro.

Sodus par necieņas izrādīšanu Brīvības piemineklim nereti piespriež Rīgas pašvaldības policija (RPP), kuras statistika liecina – pērn pie Brīvības pieminekļa pieķerti divi dabisko vajadzību nokārtotāji, bet 2015. gadā tādi bijuši trīs. Galvenokārt šādi rīkojas ārzemnieki, lēš RPP.

RPP pārstāvis Toms Sadovskis gan sagaida, ka pārkāpumus policija konstatēs arī turpmāk, jo, piemēram, vecpuišu ballītēs tiek slēgtas derības. "Ja derībās nolīgtā summa ir lielāka nekā sods, tad tādam vecpuisim varētu šķist ekonomiski izdevīgāk tikt pieķertam un samaksāt sodu," skaidro Sadovskis.

Līdz šim gan nevienam no pieķertajiem necieņas izrādītājiem nav piespriests 500 eiro sods, jo šādu summu var piemērot vien par atkārtotiem pārkāpumiem. "Vidējais soda mērs, ko piemēro, ir 250 līdz 300 eiro. Atkarībā no pārkāpēja attieksmes pret izdarīto sods var būt arī maigāks vai smagāks, bet vairāk par 350 eiro par attiecīgo pārkāpumu nepiemēro," pauž Sadovskis.

Vēstīts, ka Tieslietu ministrija (TM) februārī sāka strādāt pie grozījumiem likumā "Par Latvijas valsts himnu", paredzot, ka sods pienākas ne tikai par necieņu pret pašu himnu, bet arīdzan tās atveidojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!