Foto: DELFI
Lai gan saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumiem (CSN) auto nedrīkst novietot tuvāk par pieciem metriem no krustojuma robežas, uz maksas stāvvietām attiecas izņēmums, tādējādi ļaujot autovadītājiem apiet CSN un palikt bez soda, trešdien vēsta LNT raidījums "900 sekundes".

Pērnā gada sākumā ieviestās izmaiņas nosaka, ka automašīnu drīkst novietot piecus metrus no krustojuma ieliekuma sākuma, nevis piecus metrus no perpendikulārās brauktuves malas, kā tas bija agrāk. Izmaiņas ieviestas, lai uzlabotu drošību. "Krustojums ir viena no bīstamākajām vietām, kur var veidoties sadursmes, neskaidrības autovadītājiem, tāpēc šī likuma norma ir stājusies spēkā," raidījumam paudusi Ceļus satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Ieva Bērziņa.

Iespēja oficiāli atstāt automašīnu krustojumā krietni tuvāk par pieciem metriem no apmales izliekuma un nebaidīties no naudas soda gan ir maksas stāvvietās. Līdz ar to, piemēram, Rīgas centrā, kur teju visur ir maksas stāvvietas, jaunie noteikumi krustojumos gandrīz neko nav mainījuši.

Maksas stāvvietas apkalpo "Rīgas satiksme", un pašvaldības uzņēmuma pārstāve Baiba Bartašēviča norādījusi, ka šādus izņēmumus pieļaujot Eiropas konvencija: "Eiropas konvencija ļauj mums brīvāku iespēju, un šīs stāvvietas nav jāpārtaisa. Ja cilvēks ir novietojis savu automašīnu mūsu marķētajās stāvvietās atbilstoši lietošanas noteikumiem, tad var droši atstāt automašīnu un turpināt stāvēt."

"Rīgas satiksmes" pārstāve piebilst, ka, ierīkojot jaunas maksas stāvvietas, tomēr tiekot ņemtas vērā satiksmes noteikumu prasības un tās veido ne tuvāk par pieciem metriem no krustojuma izliekuma sākuma.

Tas, ka daudzās līdzšinējās maksas stāvvietas nav pārveidotas atbilstoši noteikumiem, bet ir piemērots izņēmums, rada neizpratni Latvijas Automoto biedrības vadītājam, satiksmes drošības ekspertam Jurim Zvirbulim. Viņaprāt, visas stāvvietas būtu jāierīko atbilstoši noteikumiem: "Tas liecina par nekonsekvenci. Šajā gadījumā stāvvietas, protams, jāsakārto atbilstoši jaunajam regulējumam. Tur, kur neatbilst, ir jāsamazina uz stāvvietu rēķina."

Savukārt jaunos noteikumus ceļu satiksmes drošības eksperti vērtē atzinīgi – lai arī ir mazāk vietas automašīnu stāvvietām, tomēr krustojumi tādējādi kļuvuši pārredzamāki un drošāki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!