Foto: Kadrs no video
Trešdien no pulksten 16 līdz 18 ASV Gaisa spēku kaujas brigādes "Fēnikss" vienības helikopteri Latvijas gaisa telpā, virzienā no Lielvārdes uz Daugavpili un atpakaļ, veiks zemos lidojumus, informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

"Fēnikss" vienības helikopteri Latvijā atrodas ASV vadītās mācību operācijas "Atlantic Resolve" ietvaros, un zemie lidojumi tiek veikti starptautisko pretgaisa aizsardzības mācību "Tobruq Legacy 2017" ietvaros, ar mērķi pilnveidot mācību dalībvalstu bruņoto spēku savstarpējo sadarbību un savietojamību, pildot uzdevumus daudznacionālā vidē. Tāpat zemie lidojumi ir nepieciešami, lai uzturētu un stiprinātu vienības kaujas spējas un militāro gaisa kuģu pilotu profesionālo kvalifikāciju, skaidro ministrijā.

Par zemo lidojumu norisi AM jau ir informējusi tās pašvaldības, virs kuru teritorijas atrodas zemo lidojumu zonas. Ministrijā uzsver, ka gan zemie lidojumi, gan vispārējās un operacionālās gaisa satiksmes lidojumi, Latvijas gaisa telpā notiek tikai normatīvajos aktos noteiktajā augstumā un ātrumā, līdz ar to militāro gaisa kuģu radītais troksnis ir īslaicīgs un nenodara kaitējumu cilvēkam un īpašumiem.

Zemos lidojumus, kas ir specifiski militāri taktiskie militārās aviācijas gaisa kuģu – lidmašīnu un helikopteru – lidojumi, Latvijas gaisa telpā helikopteri veic ne zemāk par 15 metriem virs pārlidojamās virsmas vai lidojumiem potenciāli bīstamiem objektiem, kas atrodas ne tuvāk par 50 metriem no lidojuma maršruta. Tāpat šādus lidojumus Latvijas gaisa telpā veic noteiktā gaisa telpas struktūras elementā jeb zemo lidojumu zonā (EVR) un diennakts gaišajā laikā, tos uzsākot ne agrāk kā plkst.8 un pabeidzot ne vēlāk kā plkst.18 pēc vietējā laika.

Ministrija atgādina, ka pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas 2014.gada pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos ASV sāka mācību operāciju "Atlantic Resolve". Operācijas mērķis ir apliecināt ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā, veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!