Foto: AFP/Scanpix
Jūnija nogalē Bauskas rajona prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu, kurā kāda uzņēmuma valdes loceklis tiek turēts aizdomās par 123 176,70 eiro izkrāpšanu, informēja prokuratūra.

Kriminālprocesā savāktie pierādījumi norāda, ka valdes loceklis, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestam (VID) uzņēmuma pievienotās vērtības nodokļu (PVN) deklarācijas, tajās vairākkārt deklarēja palielinātu darījumu vērtību par pasažieru autobusu iegādi no saviem radiniekiem piederošiem uzņēmumiem. Tādējādi apsūdzētais, būdams valdes loceklis, ar viltu ieguva uzņēmuma tiesības uz PVN pārmaksas atmaksām.

Krāpšana notikusi 2013. gada jūnijā, augustā un novembrī, kā arī 2014. gada februārī, martā un maijā. Turklāt vienā gadījumā vīrietis 2014. gada jūlijā iesniedza uzņēmuma PVN deklarāciju, kurā nepamatoti deklarēja palielinātus darījumus ar viņa ģimenes loceklim piederošu uzņēmumu, ar viltu iegūstot šī uzņēmuma tiesības uz PVN pārmaksas atmaksu. Tādējādi, apsūdzētais, mēģināja izkrāpt no valsts budžeta PVN lielā apmērā.

Tomēr no apsūdzētā neatkarīgu iemeslu dēļ, saskaņā ar VID lēmumu, ģimenes loceklim piederošajam uzņēmumam nepamatoti izveidotā PVN pārmaksa netika apstiprināta un izmaksāta un apsūdzētā mēģinājums izkrāpt no valsts budžeta 69 930,00 eiro neizdevās.

Tāpat apsūdzētais arī veica noziedzīgi iegūto finanšu līdzekļu legalizēšanu un noziedzīgi iegūto finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā. Viņš savstarpēji saistītu uzņēmumu starpā mainījis naudas līdzekļu piederību, sapludinot naudas summas ar bankas kontos esošiem naudas līdzekļiem.

Pret divām uzņēmumu amatpersonām – apsūdzētā ģimenes locekļiem kriminālprocess izbeigts, konstatējot, ka tās nezināja, ka apsūdzētais izmanto viņu uzticēšanos un realizē noziedzīgus nodomus.

Vīrietis saukts pie kriminālatbildības par noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kas paredzēti Krimināllikuma 177. panta pirmajā daļā, trīs noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kas noteikts Krimināllikuma 177. panta trešajā daļā un viena noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, kas paredzēts Krimināllikuma 15. panta ceturtajā daļā un Krimināllikuma 177. panta trešajā daļā.

Bez tam apsūdzētais apsūdzēts par Krimināllikuma 195. panta trešajā daļā un Krimināllikuma 195. panta pirmajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu.

Prokurore 2017. gada martā pieņēma lēmumu par procesa uzsākšanu piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanai trim juridiskām personām.

Krimināllieta nodota izskatīšanai Bauskas rajona tiesai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!